Secretarul general al ONU, avertisment fără precedent. Trebuie să facem tot posibilul pentru a evita un uragan al foametei. Antonio Guterres, a avertizat astăzi împotriva urmărilor războiului Rusiei în Ucraina, care riscă se se transforme într-o foamete pentru mai multe ţări, informează Agerpres.
Războiul dintre Rusia și Ucraina ar putea isca foamete în mai multe țări, a avertizat Secretarul general al ONU.
„Ucraina este în flăcări şi ţara este pe punctul de a fi decimată în faţa ochilor lumii . Trebuie să facem tot posibilul pentru a evita un uragan al foametei şi prăbuşirea sistemului alimentar mondial”, a declarat Antonio Guterres presei, în New York.
Astfel, din cauza blocajului în producţia agricolă din Ucraina şi Rusia, războiul ar urma să lovească „cel mai tare pe cei mai săraci şi să semene seminţele instabilităţii politice şi ale tulburărilor în întreaga lume”, crede Antonio Guterres.
[rssfeed id='1609318597' template='list' posts=2]„Preţurile cerealelor le-au depăşit deja pe cele de la începutul Primăverii Arabe şi de la revoltele foametei din 2007-2008”. „Indicele global al preţurilor la produsele alimentare FAO (Organizaţia Naţiunilor Unite pentru Alimentaţie şi Agricultură, cu sediul la Roma) este la cel mai înalt nivel înregistrat vreodată”, a precizat Antonio Guterres.
Secretarul general al ONU a spus că multe țări sărace importă grâu din Rusia și Ucraina, acestea urmând să o ducă foarte greu dacă materia primă pentru pâine nu va mai ajunge la ei din cauza războiului.
„45 de ţări africane şi ţări mai puţin dezvoltate importă cel puţin o treime din grâul lor din Ucraina sau Rusia – 18 dintre aceste ţări importă cel puţin 50%. Acestea includ ţări precum Burkina Faso, Egipt, Republica Democrată Congo, Liban, Libia, Somalia, Sudan şi Yemen”, a spus şeful ONU, cerând din nou oprirea cât mai rapidă a ostilităţilor.
Deja, Rusia a anunțat că ar putea interzice exportul mai multor tipuri de cereale în următoarele luni, potrivit Ministerelor Agriculturii și al Industriei și Comerțului din această țară. Anunțul a fost făcut prin intermediul biroului de presă al acestor ministerelor, iar pe lista cu produse care nu vor mai merge la export se regăsesc grâul, porumbul, orzul și secara.
Ministerul Agriculturii și Ministerul Industriei și Comerțului din Rusia au redactat o rezoluție guvernamentală prin care solicită încetarea temporară a exportului de cereale de bază. Măsura intră în vigoare marți, 15 martie, și o să fie valabilă până pe data de 30 iunie, conform reprezentanților celor două ministere.