Arabia Saudită și Emiratele Arabe Unite refuză să se implice în Ucraina. Șeicii i-au dat „ocupat” lui Joe Biden

Cătălina Burghelea 09.03.2022, 09:44
Arabia Saudită și Emiratele Arabe Unite refuză să se implice în Ucraina. Șeicii i-au dat „ocupat” lui Joe Biden

Administrația Joe Biden a încercat fără succes să stea de vorbă telefonic cu liderii Arabiei Saudite şi Emiratelor Arabe Unite, pe tema războiului din Ucraina. Șeicii refuză să discute cu președintele american, relatează publicaţia Wall Street Journal, citată de BBC. Atât prinţul moştenitor saudit Mohammed bin Salman, cât şi şeicul Mohammed bin Zayed al-Nahyan din Emiratele Arabe Unite nu au acceptat cererile SUA de a vorbi cu Biden în ultimele săptămâni.

Liderii din Arabia Saudită și Emiratele Arabe Unite au refuzat apelurile cu Biden pe fondul conflictului din Ucraina

Casa Albă a încercat în zadar să organizeze convorbiri telefonice între președintele Joe Biden și liderii de facto ai Arabiei Saudite și Emiratelor Arabe Unite, în timp ce SUA caută să construiască sprijin internațional pentru Ucraina.

SUA vor să construiască sprijin internaţional pentru Ucraina şi să limiteze creşterea preţului petrolului, motiv pentru care au nevoie de ajutor global. De când a început invazia rusă, liderul de la Casa Albă a anunțat o serie de sancțiuni pentru Rusia, cele mai recente fiind legate de petrol și gaze.

Ce vor șeicii, în schimb

Oficialii din Orientul Mijlociu şi SUA au declarat, pentru Wall Street Journal, că prinţul moştenitor saudit Mohammed bin Salman şi şeicul Mohammed bin Zayed al-Nahyan din Emiratele Arabe Unite au refuzat cererile americanilor de a vorbi cu Joe Biden în ultimele săptămâni. Oficialii au declarat că relațiile SUA cu cele două țări din Golf au fost tensionate din cauza lipsei de sprijin a administrației Biden în războiul din Yemen și a relansării negocierilor privind acordul nuclear cu Iranul.

„Exista o oarecare așteptare de la un apel telefonic, dar nu s-a întâmplat”, a declarat un oficial american cu privire la un apel între Joe Biden și prințul moștenitor saudit Mohammed bin Salman. „A făcut parte din pornirea robinetului (n.r. – petrolul saudit)”, a mai spus acesta.

Saudiţii ar dori mai mult sprijin pentru intervenţia lor în războiul civil din Yemen, ajutor cu propriul program nuclear civil şi imunitate legală pentru Prinţul Mohammed în SUA, potrivit WSJ. Acesta se confruntă cu procese în America, inclusiv pentru uciderea editorialistului Washington Post, Jamal Khashoggi, în 2018.

Joe Biden ii avertizeaza pe americani sa paraseasca Ucraina. SUA nu vor trimite trupe pentru a-i salva: „Ar fi război mondial”

Președintele american a lansat acuzații la adresa Arabiei Saudite

În timpul campaniei prezidenţiale, Joe Biden a criticat Arabia Saudită în termeni duri, descriind-o un stat „paria”. Liderul de la Casa Albă a promis că această țară din Orientul Mijlociu va plăti pentru încălcările drepturilor omului.

Între timp, Emiratele Arabe Unite sunt la fel de îngrijorate ca Arabia Saudită cu privire la răspunsul întârziat al SUA la recentele lovituri cu rachete ale militanţilor Houthi împotriva acestor două țări. Monarhiile din Golful Persic au semnalat că nu vor ajuta la atenuarea creșterii prețurilor petrolului decât dacă Washingtonul le sprijină în Yemen.

SUA adună sprijin internațional pentru Ucraina

SUA au adunat sprijin internațional pentru Ucraina, deoarece unele țări au rămas neutre în ceea ce privește invazia rusă. Washingtonul se uită potențial la Iran, Arabia Saudită și Venezuela pentru discuții privind petrolul, deoarece întrerupe importurile de petrol rusești.

Arabia Saudită și Emiratele Arabe Unite au declarat că nu vor produce mai mult petrol decât a hotărât Organizația Țărilor Exportatoare de Petrol (condusă de Rusia).

Urmăriți Impact.ro și pe
Cătălina Burghelea
Este redactor Playtech. Absolventă a Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării și a masterului în Marketing Online din cadrul ASE, Catalina Burghelea s-a alaturat echipei de stiri de...