Noi pierderi pentru Rusia în războiul cu Ucraina. Ce a distrus armata, imaginile din satelit o dovedesc Foto

Cătălina Burghelea 16.03.2022, 08:03
Noi pierderi pentru Rusia în războiul cu Ucraina. Ce a distrus armata, imaginile din satelit o dovedesc Foto

Armata ucraineană a distrus, marți, o serie de elicoptere militare rusești pe Aeroportul Internațional Herson, potrivit noilor imagini din satelit de la Planet Labs. A fost surprins un mare nor de fum negru ridicându-se de la aeroport, cu un număr de elicoptere în flăcări. Este cea mai distructivă lovitură a Ucrainei împotriva Rusiei, de la începutul războiului.

Lovitură ucraineană asupra aeroportului Herson

Mai multe elicoptere rusești au fost distruse de soldații ucraineni pe Aeroportul Internațional Herson. Au fost lovite și vehicule militare ce staționau în apropiere. O altă imagine, surprinsă de o dronă care zbura deasupra satului Komyshany, arată valul mare de fum ce provine de la aeroport.

Distrugerile au fost văzute din satelit

Lovitura militară de la aeroport a fost preluată de Sistemul de informare a incendiilor pentru managementul resurselor (FIRMS) al NASA, care urmărește incendiile mari din întreaga lume. Potrivit datelor senzoriale colectate de FIRMS, victoria Ucrainei a avut loc în jurul orei 13:42, ora locală, notează CNN.

Luni, 14 martie, imaginile din satelit de la Maxar Technologies au dezvăluit o serie de elicoptere militare rusești pe Aeroportul Internațional Herson. În împrejurimi erau și zeci de vehicule militare.

Rușii pretind că dețin controlul total în Herson

Legat de regiunea Herson (aflată în sudul Ucrainei), Rusia a susținut, marți, 15 martie, că forțele sale armate au preluat controlul deplin. Purtătorul de cuvânt al Ministerului Apărării, Igor Konaşenkov, a explicat că soldații lui Vladimir Putin au doborât mai multe drone ucrainene, în ultimele 24 de ore. 6 avioane de luptă, 7 elicoptere și 13 vehicule aeriene fără pilot ale Ucrainei au fost, de asemenea, lovite.

În plus, Ministerul rus al Apărării a amenințat companiile din industria de apărare ucraineană, ca răspuns la un atac cu rachete balistice asupra bastionului separatist Doneţk.

„Ca răspuns la bombardarea Doneţkului cu o rachetă Tochka-U, forţele armate ruse vor lua măsuri operaţionale pentru a scoate din uz întreprinderile din industria de apărare ucraineană care produc arme folosite de naţionalişti”, a transmis Ministerul rus al Apărării.

Ce planuri are Vladimir Putin în sudul Ucrainei

La scurt timp de la anunțul Moscovei, Ministerul Apărării din Marea Britanie a transmis că Rusia ar căuta să însceneze un referendum în Herson. Scopul este legitimitatea zonei ca republică secesionistă similară cu Donețk, Lugansk și Crimeea. Mai mult, oficialii britanici susțin că soldații lui Putin ar fi tras focuri de avertisment înspre protestatari, în timpul manifestațiilor apărute în zonele ocupate din Ucraina.

„Relatările sugerează că Rusia ar căuta să însceneze un referendum în Herson în încercarea de a legitima zona ca fiind o «republică secesionistă» similară cu Donețk, Lugansk și Crimeea”, a afirmat Ministerul Apărării din Marea Britanie.

La începutul acestei săptămâni, cetățeni din orașul Herson au organizat o nouă demonstrație împotriva ocupației ruse, în ciuda militarilor care au tras focuri de avertizare.

Val de sancțiunie pentru Rusia

Războiul început la 24 februarie a atras condamnări internaționale, a dus la sancțiuni financiare asupra Moscovei și a stimulat un exod al firmelor globale din Rusia.

Cel puțin 636 de civili au fost uciși și 1.125 au fost răniți în Ucraina, de la începutul invaziei, potrivit ONU, menționând, totodată, că situația de pe teren îngreunează verificarea numărului real.

Urmăriți Impact.ro și pe
Cătălina Burghelea
Este redactor Playtech. Absolventă a Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării și a masterului în Marketing Online din cadrul ASE, Catalina Burghelea s-a alaturat echipei de stiri de...