Omul lui Putin amenință direct Vestul. Răspuns pentru NATO: „Va deveni o țintă legitimă”

Iancu Andreea 19.03.2022, 09:28
Omul lui Putin amenință direct Vestul. Răspuns pentru NATO: „Va deveni o țintă legitimă”

Schimburile de replici dintre oficialii ruși și ucraineni continuă. Recent, unul dintre cei mai importanți oameni ai lui Putin a făcut o nouă declarație prin care amenință direct Vestul. În timp ce mai multe state din Occident și-au anunțat sprijinul pentru Ucraina, rușii nu privesc cu ochi buni această tendință. Omul lui Putin a transmis amenințări clare față de NATO și țările care se implică în susținerea ucrainenilor.

Replică dură, din partea unui apropiat al lui Putin, față de Vest

În timp ce forțele ruse înaintează cu dificultate în Ucraina, în ciuda atacurilor brutale și extrem de violente, statul condus de Volodimir Zelenski primește sprijin din partea țărilor din Vest și vecinilor de la graniță. Dincolo de susținerea refugiaților veniți de pe teritoriul bombardat de armata rusă, unele țări și-au exprimat sprijinul și au trimis echipamente militare și provizii, dar și informații prețioase de război către Ucraina.

Serghei Lavrov, unul dintre cei mai importanți oameni ai lui Putin și totodată Ministrul de Externe al Rusiei, a amenințat Vestul în cea mai recentă declarație a sa. Acesta a remarcat faptul că orice transport de arme ce va intra în Ucraina va fi considerat o „țintă legitimă” de către ruși.

„Am precizat foarte clar că orice convoi care va intra pe teritoriul Ucrainei, despre care vom considera că transportă arme, va deveni o ţintă legitimă”, a declarat el la postul de televiziune de stat RT.

Omul lui Putin amenință Vestul
Serghei Lavrov, ministrul rus de Externe

Avertismentul lui Serghei Lavrov

În timp ce multe state membre NATO au fost dispuse să ofere ajutor militar Ucrainei, trimițând drone și rachete antitanc, precum și alte echipamente importante în teatrul de operații, Lavrov susține că sistemele de apărare antirachetă fabricate de sovietici și ruși, disponibile în unele țări NATO, nu pot fi transferate în mod legal în țări terțe.

„Vreau să reamintesc tuturor țărilor care ar putea lua în considerare această idee că sistemele sovietice de apărare antirachetă și sistemele de fabricație rusă există în conformitate cu acordurile și contractele interguvernamentale care au și certificat de utilizator. Și acest certificat, acordul de utilizare, nu permite ca ele să fie trimise în terțe țări. Aceasta este o cerință complet legitimă”, a spus șeful diplomației ruse.

Afirmații tăioase la adresa Statelor Unite ale Americii

Declarațiile oficialului rus de Externe au fost exprimate după ce, în urmă cu o săptămână, Statele Unite erau avertizate „că pomparea orchestrată de arme din mai multe țări nu este doar o mișcare periculoasă, ci și o mișcare care transformă aceste convoaie în ținte legitime”. Pe de altă parte, Lavrov a mai menționat că Rusia va supraviețui sancțiunilor, precizând că există mai multe state ce nu își doresc să primească ordine de la „Unchiul Sam”.

În plus, ministrul rus de Externe susține că Rusia nu este cea care închide ușa Occidentului, ci invers. Serghei Lavrov a punctat că Moscova nu își face iluzii că se poate baza pe Vest. Acuzațiile dure la adresa Statelor Unite ale Americii au continuat cu o declarație prin care Lavrov susține că statul condus de Joe Biden ar transforma lumea într-un salon american, iar liderii de la Washington sunt cei care trag sforile.

Urmăriți Impact.ro și pe
Iancu Andreea
Redactor online din 2013 și absolventă a UNIBUC, Facultatea de Litere, Specializarea Studii Europene. De asemenea, absolventă a cursurilor de Master din cadrul SNSPA, Facultatea de Comunicare și...