Lavrov amenință direct statele și cetățenii UE. Occidentul intensifică ajutorul pentru Ucraina

Mihnea Tălău 01.03.2022, 12:50
Lavrov amenință direct statele și cetățenii UE. Occidentul intensifică ajutorul pentru Ucraina

Presa de peste ocean a anunțat că într-o declarație dată, luni, publicității, ministrul de Externe al Rusiei, Serghei Lavrov, a criticat planurile UE de a furniza arme Ucrainei. Conform declarațiilor sale, în ciuda sancțiunilor, Rusia va continua să își ducă la îndeplinire interesele sale naționale.

Lavrov a trecut la amenințări la adresa cetățenilor UE

El afirmă că atât cetățenii UE cât și structurile care ajută cu arme și combustibil Ucraina vor fi responsabili pentru orice consecințe. Mai mult, Lvrov consideră că acțiunile Uniunii Europene nu vor rămâne fără răspuns.

„Cetățenii UE și structurile implicate în furnizarea de arme letale și combustibil forțelor armate ale Ucrainei vor fi responsabili pentru orice consecințe ale unor astfel de acțiuni în contextul operațiunii militare speciale în curs. Ei n-ar trebui să greșească în a înțelege gradul de pericol al consecințelor”, a precizat ministrului rus de Externe, potrivit CNN.

Tot mai multe state sar în sprijinul Ucrainei

De la invazia Ucrainei, Rusia se simte amenințată din toate părțile și a trecut la amenințări, după ce a văzut că este singură împotriva tuturor. Tara invadată este ajutată atât din Europa, cât și de SUA și Japonia.

Țara din Europa care face bani mulți din vânzarea de armament. A bătut toate recordurile în 2021

Guvernul României a anunțat că va trimite o a doua tranșă de ajutor pentru Ucraina, în valoare de 3 milioane de euro. Acesta constă în combustibil, veste anti-glonț, căști, muniție, echipamente militare, alimente, apă și medicamente.

Cancelarul german Olaf Scholz​, a anunțat zilele trecute că Germania va furniza Ucrainei 1.000 de arme anti-tanc și 500 de rachete antiaeriene Stinger, pentru a se putea apăra împotriva invadatorilor.

Din Statele Unite, Departamentul Apărării contribuie cu armament în valoare de 350 de milioane de dolari, în urma deciziei președintelui Joe Biden.

Belgia va trimite 2.000 de mitraliere și 3.000 de tone de tone de combustibil Ucrainei. Slovacia va oferi Ucrainei ajutor de 11 milioane de euro, constând în muniție, combustibil și vehicule pentru deminare. Și lista poate continua.

Frustrarea lui Lavrov

Lavrov a conchis că Rusia va continua să se preocupe de îndeplinirea intereselor naționale, iar acțiunile UE și a țărilor solidare cu Ucraina nu vor rămâne „fără răspuns”. Mai mult, el a tras atenția că dominația occidentului în economia globală este de „domeniul trecutului”.

„Vrem să vă asigurăm că nu va fi așa. Acțiunile Uniunii Europene nu vor rămâne fără răspuns. Rusia va continua să se asigure de îndeplinirea intereselor sale naționale vitale, fără a ține cont de sancțiuni și amenințările acestora. Este timpul ca țările occidentale să înțeleagă că dominația lor în economia globală este de mult un lucru al trecutului”, a mai spus Lavrov.

Frustrarea lui Lavrov rezidă și din faptul că nu a putut să participe, luni, la ședința ONU de la Geneva, întrucât avionul său nu a primit autorizaţie să survoleze spaţiul aerian al Uniunii Europene, care a fost închis în totalitate pentru aviaţia rusă.

Urmăriți Impact.ro și pe
Mihnea Tălău
Mihnea Tălău. Redactor la impact.ro. Dedicat presei încă din 1998. Am o diplomă în Drept, un „mic” masterat și o scoală de jurnalism. Am avut norocul și onoarea de a face parte, în...