OMS, despre vaccinarea copiilor. „Nu este o prioritate”. Care este explicaţia

Ioana Bucur 07.06.2021, 09:43
OMS, despre vaccinarea copiilor. „Nu este o prioritate”. Care este explicaţia

Anunț important făcut de reprezentanții OMS despre vaccinarea copiilor. De ce spun aceștia că nu este o prioritate. Care este explicaţia.

OMS, despre vaccinarea copiilor

Campaniile de vaccinare din mai multe țări au ajuns într-o nouă etapă: imunizarea copiilor. Reprezentanții Organizației Mondiale a Sănătății (OMS) au anunțat că imunizarea minorilor nu ar trebui să fie o prioritate, în condițiile în care datele arată că, de la debutul pandemiei, doar 13% din cei infectați cu SARS-CoV-2 au fost copii, iar cei mai mulți dintre aceștia nu au dezvoltat o formă severă a bolii.

Dr. Kate O’Brien a subliniat că elevii se pot întoarce în siguranță în sălile de clasă, dacă cei din jurul lor și care sunt expuși riscului de îmbolnăvire sunt vaccinați.

„Cei mici se pot întoarce în siguranţă la şcoală dacă ceea ce facem este să imunizăm pe cei care sunt în jurul lor şi care sunt expuşi riscului”, a spus dr. Kate O’Brien, reprezentant OMS, despre vaccinarea copiilor.

OMS, despre vaccinarea copiilor
Vaccinarea anti-Covid-19 a copiilor cu vârste cuprinse între 12 și 15 ani a început în România. Inquam Photos / George Călin

5.100 de copii vârsta între 12 şi 15 ani, vaccinați anti-Covid-19

Medicul Valeriu Gheorghiță, coordonatorul campaniei naționale de vaccinare și tată a doi copii, a mărturisit că nu își poate explica decizia părinților care refuză să își vaccineze copiii, putând să prevină, astfel, apariția unor boli infecțioase. Mai mult, medicul a explicat de ce este atât de importantă vaccinarea anti-Covid-19 a copiilor, chiar dacă nu sunt incluși în categoria celor care dezvoltă forme severe ale bolii.

[rssfeed id='1609318597' template='list' posts=2]

„Este foarte greu să vorbeşti despre copii în termeni simpli, pentru că ei reprezintă viitorul nostru şi ei, la rândul lor, aşteaptă de la noi lucruri măreţe, ei se uită la noi ca la Dumnezeu şi tocmai de aceea responsabilitatea noastră pentru deciziile noastre, ca adulţi, este foarte mare. Tocmai de aceea îmi este greu să-mi explic cum putem să nu prevenim anumite boli infecţioase care sunt prevenibile prin vaccinare, să avem încă decese din cauza rujeolei şi vă dau exemplul ultimilor ani: în cadrul epidemiei de rujeolă au fost peste 20 de mii de copii care au fost infectaţi, peste 64 de decese, toate apărute la copiii nevaccinaţi.

Este inadmisibil ca în anul 2021 să avem acces la servicii medicale şi să nu putem să le accesăm. Tocmai de aceea cred că datoria noastră de acum înainte este una extrem de importantă, pe de altă parte, prin a furniza toate informaţiile de care părinţii, aparţinătorii au nevoie să înţeleagă beneficiile unui sistem de prevenţie, beneficiile şi importanţa vaccinării în general”, a declarat coordonatorul campaniei naţionale de vaccinare, Valeriu Gheorghiţă, sâmbătă, la evenimentul organizat de Senatul României şi dedicat copiilor.

Valeriu Gheorghiță a mai anunțat că, în 72 de ore, s-au vaccinat peste 5.100 de copii cu vârsta între 12 şi 15 ani, iar de la debutul campaniei de vaccinare până la acest moment au fost vaccinaţi peste 114.000 de adolescenţi şi tineri cu vârsta cuprinsă între 16 şi 19 ani.

„Cred că este un mesaj puternic, un semnal puternic pe care generaţia tânără îl dă, pentru că indiferent cum am vedea lucrurile şi din ce prespective ne-am uita, copiii reprezintă viitorul nostru. De aceea este foarte important să decidem corect, informat pentru copiii noştri”, a mai afirmat Valeriu Gheorghiţă.

Urmăriți Impact.ro și pe
Ioana Bucur
Fac parte din grupul curajoșilor care au decis să rămână în România și sunt dovada vie a faptului că destinul găsește mereu o cale de a ne  aduce pe drumul ce ne-a fost ales. Mă...