Doar șase țări din lume nu au început vaccinarea împotriva covid. Cum arată topul fruntașelor

Stan Filon 03.06.2021, 20:26
Doar șase țări din lume nu au început vaccinarea împotriva covid. Cum arată topul fruntașelor

În timp ce statele din întreaga lume se întrec în vaccinarea a cât mai mulor cetățeni, sunt șase țări care încă nu au pornit campania de vaccinare împotriva coronavirusului! În acest timp, peste două miliarde de vaccinuri anti-Covid-19 au fost administrate în întreaga lume.

Doar șase țări din lume nu au început vaccinarea împotriva covid

Tocmai ce a fost depășit pragul de două miliarde de vaccinuri administrate, la mai puțin de șase luni de la debutul campaniei de vaccinare împotriva temutului virus. Mai exact, cel puţin 2.109.696.022 de doze au fost administrate în 215 de ţări şi teritorii, potrivit calculelor AFP extrase din surse oficiale, scrie Mediafax.

Lider este Israelul, care a condus cursa încă de la început. Aici au fost vaccinate cu ambele doze şase persoane din 10. Pe locul doi se situează Canada, cu 59% din populaţie vaccinată cu cel puţin o doză, Regatul Unit cu 58,3%, Chile cu 56,6% şi Statele Unite cu 51%, potrivit France24.

Doar sase tari din lume nu au inceput vaccinarea impotriva covid
Doar sase tari din lume nu au inceput vaccinarea impotriva covid

Care este situația vaccinărilor în cele mai populate state din lume

Şase din 10 doze au fost administrate în cele mai populate trei ţări din lume – China (704,8 milioane de doze), SUA (296,9 milioane) şi India (221 milioane). Aproape patru persoane din 10 din Uniunea Europeană au primit cel puţin o doză de vaccin, Germania conducând cu 43,6%, urmată de Italia 40% şi Franţa şi Spania cu 39,4%.

În tot acest timp în care toate țările au demarat campania de vaccinare, sunt şase ţări unde autoritățile încă nu au început să vaccineze populația. Acestea sunt: Coreea de Nord, Haiti, Tanzania, Ciad, Burundi şi Eritreea.

Nu toți oamenii sunt la fel de norocoși. Astfel, există încă o inegalitate uriaşă în răspândirea vaccinurilor. În Africa au fost distribuite doar 2,5 doze la 100 de oameni, faţă de 87 la 100 în SUA şi Canada şi 47 în Europa. Organizația Mondială a Sănătății trăgea un semnal de alarmă din acest punct de vedere și cerea statelor bogate să amâne vaccinarea copiilor, iar dozele rămase să fie donate țărilor sărace.

Situație dezastruoasă în țările sărace

”Înțeleg de ce unele țări vor să-și vaccineze copiii și adolescenții, dar, în momentul de față, le îndemn să își reconsidere planurile și să doneze în schimb vaccinuri către #COVAX”, a spus directorul Organizației Mondiale a Sănătății, Tedros Adhanom Ghebreyesus, potrivit Reuters. Potrivit lui Ghebreyesus, doar 0,3% din producţia mondială de vaccinuri anti-Covid ajunge în ţările sărace, existând țări care nu și-a imunizat nici măcar personalul sanitar, aflat în linia întâi în lupta împotriva coronavirusului.

Vaccinul Oxford / AstraZeneca este cel mai răspândit vaccin, administrat în 170 din cele 215 de ţări în care au început campaniile. Este urmat de Pfizer / BioNTech, care este utilizat în cel puţin 97 de ţări; Moderna (cel puţin 46); Sinopharm (45); Sputnik V (40); Johnson & Johnson (29).

Urmăriți Impact.ro și pe