A început vaccinarea copiilor de peste 12 ani. Cine a oferit prima doză de vaccin

Ana Ionescu 02.06.2021, 16:14
A început vaccinarea copiilor de peste 12 ani. Cine a oferit prima doză de vaccin

Vaccinarea copiilor cu vârsta între 12 și 15 ani împotriva covid a început, miercuri, și în România. Primul centru de vaccinare pentru copii a fost deschis în Parcul Lumea Copiilor din Sectorul 4 al Capitalei.

Cine a oferit prima doză de vaccin

Centrul de vaccinare pentru copii a fost inaugurat de primarul sectorului 4, Daniel Băluță, și de medicul militar Valeriu Gheorghiță, coordonatorul campaniei de vaccinare în România. Prima doză de vaccin a fost administrată chiar de Valeriu Gheorghiță, care s-a alăturat personalului medical imediat după conferința de presă.

Coordonatorul campaniei de vaccinare a precizat pentru copii timpul de așteptare poate crea un disconfort, de aceea sfătuiește părinții îi programeze din contul lor pe platforma pusă la dispoziție de autorități.

„Credem că soluția de programare în platformă este una foarte bună și ne dorim să fie acceptată de foarte mulți dintre părinți. Încă de la primele ore, am semnale din țară, că sunt copii care s-au vaccinat. Personal am vorbit cu unii dintre ei, care chiar mi-au scris și erau foarte bucuroși că au putut să se vaccineze. (…) Nu erau reacții adverse, dimpotrivă, erau copii care așteptau acest pas de câteva săptămâni. Erau foarte emoționați și bucuroși. Cred că avem un segment al populației tinere care ne dă foarte multe speranțe”, a declarat președintele CNCAV.

A inceput vaccinarea copiilor de peste 12 ani. Cine a oferit prima doza de vaccin2
A inceput vaccinarea copiilor de peste 12 ani. Cine a oferit prima doza de vaccin

Copiii trebuie fie însoțiți de un părinte sau un tutore legal la vaccinare

Valeriu Gheorghiță a precizat unul dintre părinți sau un tutore legal trebuie însoțească copiii la vaccinare. Schema de imunizare este aceeași ca în cazul adulților, 2 doze, la interval de 21 de zile, iar serul care se folosește pentru vaccinarea copiilor cu vârsta între 12 și 15 ani este cel de la Pfizer.

„Prin acordarea autorizației de utilizare a acestui vaccin și la grupa 12-15 ani venim cu un beneficiu foarte mare, în mod deosebit pentru copiii care au afecțiuni cronice, care au afecțiuni îi predispun la risc crescut de forme grave de îmbolnăvire, mă refer la afecțiunile neuro-psihiatrice, la sindromul Down, copii instituționalizați, copii cu boli cardiovasculare, cu diabet zaharat, cu boli cronice renale, cu obezitate. Din păcate, obezitatea reprezintă o problemă de sănătate publică în creștere inclusiv în țara noastră. Ca atare, există o nevoie reală pentru acces la vaccinare a celor mai vulnerabili în această perioadă”, a explicat medicul Valeriu Gheorghiță.

Până în prezent, 4,3 milioane de persoane au fost vaccinate cu cel puțin o doză în România, a mai declarat Gheorghiță.

Urmăriți Impact.ro și pe