Oligarhii ruși încep să ceară cetățenia portugheză. Tertipul prin care speră să o poată obține

Ioana Bucur 24.07.2022, 13:38
Oligarhii ruși încep să ceară cetățenia portugheză. Tertipul prin care speră să o poată obține

Lista milionarilor din Portugalia continuă să crească. De teama sancțiunilor impuse de Uniunea Europeană pe fondul războiului din Ucraina, oligarhii ruși încep să ceară cetățenia portugheză. Pentru mulți dintre ei, soluția salvatoare este un terpit puțin cunoscut. Dezvăluirile surprinzătoare făcute recent de publicația Público.

Olgarhii ruși cer cetățenia portugheză

În decembrie 2021 a fost confirmat faptul că Roman Abramovici a devenit cetățean al Uniunii Europene, după ce a obținut cetățenia portugheză în luna aprilie a anului trecut, așa cum reiese din documentele Ministerului Justiţiei.

Agenția de știri Público a dezvăluit recent că un oligarh rus a primit cetățenie portugheză, în 2019, apelând la același tertip folosit, anul trecut, de Abramovici. Este vorba despre Andrei Rappoport, care are o avere de aproape 1,2 miliarde de dolari, potrivit Forbes.

Cei doi au apelat o lege ce permite naturalizarea descendenţilor evreilor sefarzi care au fost expulzaţi din Peninsula Iberică în timpul Inchiziţiei.

Rappoport, care s-a născut în 1963 în fostul stat sovietic Ucraina, este un aliat apropiat al altor oligarhi ruși precum Mihail Hodorkovski, acum exilat la Londra, și Mihail Fridman, proprietarul lanțului de supermarketuri Dia, care a trebuit să demisioneze după ce a fost inclus în lista oamenilor de afaceri ruși sancționați de UE după invadarea Ucrainei.

Andrei Rappoport a prezidat una dintre cele mai mari bănci private din Rusia înainte de a trece în sectorul energetic în calitate de președinte al companiei de stat Federal Grid.

În 2006, el a preluat controlul celei mai mari companii de construcții de rețele electrice din Rusia, care avea contracte profitabile cu aceeași entitate guvernamentală pe care o conducea el. Într-o tranzacție misterioasă, Rappoport a vândut compania de 2 miliarde de dolari unui partener al lui Abramovici pentru 216 de milioane de dolari.

Oligarhii ruși încep să ceară cetățenia portugheză. Tertipul prin care speră să o poată obține
Roman Abramovici

Tertipul la care apelează

Potrivit presei portugheze, Rappoport a devenit primul oligarh rus care a obținut cetățenia portugheză pe baza unui certificat de ascendență pe care l-a primit de la Comunitatea Evreiască din Porto, implicată într-o investigație juridică privind anomaliile în numeroase procese de naționalizare.

Potrivit Público, alți doi oligarhi ruși sunt pe cale să își primească pașaportul portughez – God Nisanov, care a solicitat cetățenia pe 26 iunie 2020, și Lev Leviev, care a aplicat pe 6 noiembrie 2020. Ambii au obținut certificate de ascendență de la Comunitatea Evreiască din Porto , care a aprobat aproape 90% din cele 137.087 de cereri depuse la Ministerul Justiției din Portugalia în perioada 2015-2021.

Atât Nisanov, cât și Leviev au legături puternice cu Kremlinul. Nisanov, care a fost decorat de președintele Vladimir Putin cu Ordinul Prieteniei în 2014, este un dezvoltator imobiliar cu o avere imensă (4,3 miliarde de dolari, potrivit Forbes). El este, de asemenea, pe lista oamenilor de afaceri sancționați de SUA și „un apropiat al mai multor oficiali ruși”, potrivit secretarului de stat al SUA, Antony Blinken.

Urmăriți Impact.ro și pe
Ioana Bucur
Fac parte din grupul curajoșilor care au decis să rămână în România și sunt dovada vie a faptului că destinul găsește mereu o cale de a ne  aduce pe drumul ce ne-a fost ales. Mă...