ANALIZĂ

Oligarhii ucraineni, părăsiți de noroc. Studiu de caz: casa cu spațiu pentru 1.000 de inele a iubitei lui Ianukovici și unde s-a dus averea lui Ahmetov

Beatrice Dumitru 30.06.2022, 15:23
Oligarhii ucraineni, părăsiți de noroc. Studiu de caz: casa cu spațiu pentru 1.000 de inele a iubitei lui Ianukovici și unde s-a dus averea lui Ahmetov

Norocul oligarhilor ucraineni începe să se schimbe. Toți puternici până acum, cei mai bogați oameni din Ucraina se confruntă cu pierderi substanțiale și văd cum își pierd averile din cauza războilui lui Vladimir Putin, în timp ce guvernul lui Zelenski și Bruxelles-ul îi pun într-o situație dificilă.

Imperiul lui Viktor Ianukovici

În camera fostului președinte ucrainean Viktor Ianukovici, în reședința sa de la marginea Kievului, nu există nicio urmă de Picasso sau Aivazovski, care de obicei atârnau pe pereți. Ceea ce a rămas acum sunt doar camere goale gigantice unde prietena președintelui avea spațiu unde putea păstra 1.000 de inele. Erau și multe, multe televizoare în casă, chiar și 18, iar cărțile erau practic inexistente.

Totuși, cele mai valoroase obiecte – opere de artă, mobilier, bijuterii – nu se mai află aici. Fostul președinte le-a luat atunci când a fugit în Rusia, în timpul revoltei Maidan din 2014, care avea să schimbe istoria țării. Timp de trei zile, asistenții lui Ianukovici au încărcat camioanele cu lucrurile de valoare. După plecarea acestuia, cetățenii au intrat în conac pentru a vedea luxul ostentativ în care trăise liderul lor, relatează El Pais.

Oligarhii ucraineni, parasiti de noroc. Studiu de caz: casa cu spatiu pentru 1.000 de inele a iubitei lui Ianukovici si unde s-a dus averea lui Ahmetov
Fosta reședință a lui Ianukovici din afara Kievului. Sursa foto: El Pais

„Fiecare zi de lucru a costat două milioane de dolari”

Fostul conac al lui Ianukovici este mult mai mult decât o casă pentru că cele 150 de hectare ale moșiei Mezhyhirya adăposteau o grădină zoologică, un muzeu cu mașinile de lux pe care le adunase fostul președinte, un heliport, un teren de tenis, două terenuri de golf uriașe, un centru spa cu mai multe saune și 40 de echipamente sportive, un poligon de tir, fântâni și lacuri nesfârșite și chiar un munte artificial complet cu o cascadă.

Toate acestea, doar pentru omul care a condus Ucraina și pentru iubita sa. Dacă copiii lui îi vizitau, dormeau într-o altă casă, iar președintele Vladimir Putin avea și el o reședință în complex, dacă ar fi călătorit la Kiev.

În timpul construcției, s-a estimat că fiecare zi de lucru a costat două milioane de dolari. Ar fi imposibil de calculat valoarea tuturor acestor lucruri”, spune ghidul Genadii Nikolaenko.

Se schimbă norocul pentru oligarhii ucraineni

De la fuga său în Rusia, Ianukovici a devenit un paria în Ucraina. Dar Rinat Ahmetov, oligarhul care i-a sponsorizat cariera politică propulsându-l în fruntea țării, are cea mai mare avere din Ucraina, estimată de Forbes anul trecut la aproximativ 7,6 miliarde de dolari, și este cel mai proeminent nume din lista oligarhilor ucraineni care controlează țara printr-o rețea de companii și conexiuni. Cu toate acestea, norocul pare să se schimbe pentru acest grup select.

Mai mulți factori amenință poziția celor care, până în prezent, au definit harta puterii și care au reușit să creeze partide politice care să se supună intereselor lor personale. Pe de o parte, războiul lansat de Rusia lovește în finanțele lor, iar pe de altă parte, presiunea politică de la Kiev și Bruxelles amenință să-i afecteze și mai mult. Și, într-adevăr este un amestec periculos pentru cei care și-au umplut buzunarele după privatizările din anii 1990, după prăbușirea Uniunii Sovietice.

Pentru a înțelege rolul oligarhilor, este suficient să ne gândim la Europa medievală, cu regi care au concurat pentru putere cu domnii feudali”, explică Volodimir Yermolenko, directorul site-ului Ukraine World, adăugând că puterea excesivă a acestui număr mic de oameni este o povară pentru țară.

Printre altele, Rinat Ahmetov este proprietarul fabricii Azovstal, oțelăria care a câștigat notorietate în întreaga lume pentru că a devenit ultimul punct de rezistență împotriva rușilor la Mariupol. Acest complex gigantic, una dintre sursele averii lui Ahmetov, a generat zeci de mii de locuri de muncă, a produs 40% din oțelul țării și a avut propriul port la Marea Azov.

Cum și-a pierdut Rinat Ahmetov averea

În mai, magnatul care se mândrea cu legături privilegiate cu Moscova și care l-a sponsorizat pe Ianukovici, a anunțat un proces de 17-20 de miliarde de dolari împotriva Rusiei pentru distrugerea uzinei și a altor active din zona Donbas. Unii analiști estimează că Ahmetov și-a pierdut două treimi din avere de la începutul războiului, dar pentru mulți oameni de afaceri problemele nu sunt noi, ci au început în 2014, după anexarea Crimeei și începutul conflictului în Donbas.

Cheia pentru a vedea dacă își vor recupera fosta putere va fi modul în care sunt executate sarcinile de reconstrucție și cui vor fi încredințate”, spune o sursă europeană.

Un alt oligarh care a căzut în dizgrație la Kiev este Viktor Medvedcik, miliardarul ucrainean cel mai apropiat de Vladimir Putin, care a fost arestat în aprilie, acuzat de „înaltă trădare” de către autoritățile  ucrainene.

Cruciada lui Volodimir Zelenski împotriva oligarhilor

Oligarhii nu sunt bântuiți doar de probleme financiare. Poate mai periculoasă pentru interesele lor este cruciada politică împotriva lor. În noiembrie 2021, Volodimir Zelenski promovase o lege care le lua din putere acestor magnați, un grup de aproximativ 40 de oameni cu monopol în industrie, instituții de presă, o avere de peste 90 de milioane de dolari și cu activități politice.

Unele voci critice au subliniat că, prin această inițiativă, liderul de la Kiev nu a căutat să echilibreze harta puterii, ci mai degrabă să submineze influența fostului președinte Petro Poroșenko, pentru că și Zelenski are un grup de oligarhi în jurul lui.

Poroșenko, liderul opoziției, este unul dintre cei mai bogați oameni din țară datorită afacerilor în domeniul dulciurilor, mașinilor și instituțiilor media. El riscă până la 15 ani de închisoare pentru înaltă trădare, pentru cumpărarea de cărbune de la separatiștii pro-ruși din Donețk, precum și alte acuzații de corupție.

Urmăriți Impact.ro și pe
Beatrice Dumitru
Este redactor pe zona de Actualitate Impact.ro. Beatrice a absolvit Facultatea de Jurnalism și cursurile de prezentatori, redactori, reporteri și operatori tv în cadrul Academiei de Radio și...