Oferta lansată de cancelarul german Olaf Scholz către Putin. Ce condiție trebuie să îndeplinească Rusia pentru a relua relațiile economice

Mihnea Tălău 13.12.2022, 13:28
Oferta lansată de cancelarul german Olaf Scholz către Putin. Ce condiție trebuie să îndeplinească Rusia pentru a relua relațiile economice

Cancelarul german Olaf Scholz a declarat luni că o cooperare economică între Germania și Rusia ar putea fi din nou posibilă dacă Kremlinul ar pune capăt războiului din Ucraina.

Scholz dorește să reia cooperarea economică cu Rusia

Scholz a declarat în discursurile anterioare că Occidentul nu va ridica sancțiunile impuse Rusiei ca răspuns la invazia acesteia în Ucraina până când Moscova nu-și va retrage trupele din Ucraina și nu va ajunge la un acord de pace cu Kievul. transmite Reuters.

„În acest moment, relațiile pe care le avem sunt reduse, reduse, reduse”, a declarat el în fața Comitetului german pentru relații economice din Europa de Est, referindu-se la sancțiunile occidentale impuse Rusiei, care au anulat comerțul și investițiile bilaterale.

„Dar o Rusie care pune capăt războiului”, a spus Scholz, ar trebui să primească o șansă pentru o cooperare economică reînnoită. „Dar acest lucru nu se întâmplă acum”.

Rusia este supusă unor sancțiuni severe din partea occidentului.

G7 cere Rusiei să oprească războiul

Grupul celor 7 (G7) a cerut luni Rusiei să oprească războiul din Ucraina, subliniind că vor menţine asistenţa militară şi civilă destinată poporului ucrainean, inclusiv pentru reconstrucţia infrastructurii.

În cursul zilei de luni, G7 s-a reunit într-un summit virtual, iar scopul acestei întâlniri a fost de a pune la punct proiectul ce vizează înființarea unei platforme multi-agenție pentru coordonarea asistenţei acordată Ucrainei.

După finalul întâlnirii, liderii G7 au transmis o declarație comună, în care au specificat că vor colabora atât cu Ucraina, cât și cu organizațiile financiare internaționale cu scopul de a stabili noua Platformă de Coordonare a Donatorilor.

„Prin această platformă vom coordona mecanismele existente pentru a furniza sprijin continuu pe termen scurt şi lung…, vom coordona finanţarea şi expertiza internaţională în continuare şi vom încuraja agenda de reforme a Ucrainei, precum şi creşterea condusă de sectorul privat”, au transmis liderii G7.

Este de așteptat ca miniştrii de finanţe din G7 să se întâlnească în curând pentru a discuta o abordare comună pentru sprijin bugetar coordonat în 2023.

Urmăriți Impact.ro și pe
Mihnea Tălău
Mihnea Tălău. Redactor la impact.ro. Dedicat presei încă din 1998. Am o diplomă în Drept, un „mic” masterat și o scoală de jurnalism. Am avut norocul și onoarea de a face parte, în...