Rusia amenință Europa cu stoparea vânzării petrolului. Liderii G7 vor decide plafonarea prețului de cumpărare

Andrei Dumitrescu 02.09.2022, 16:22
Rusia amenință Europa cu stoparea vânzării petrolului. Liderii G7 vor decide plafonarea prețului de cumpărare

Kremlinul a declarat vineri că Rusia va înceta să mai vândă petrol țărilor care impun plafoane de preț pentru resursele energetice ale Rusiei – plafoane care, potrivit Moscovei, ar duce la o destabilizare semnificativă a pieței globale a petrolului.

„Companiile care impun un plafon de preț nu se vor număra printre beneficiarii petrolului rusesc”, a declarat purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, în cadrul unei conferințe telefonice, susținând comentariile făcute joi de vicepremierul Alexander Novak.

„Pur și simplu nu vom coopera cu ei pe principii care nu țin de piață”, a spus Peskov.

Interdicție parțială asupra achizițiilor de petrol

Uniunea Europeană a impus la începutul acestui an o interdicție parțială asupra achizițiilor de petrol rusesc, despre care Bruxelles-ul spune că va opri 90% din exporturile Rusiei către blocul cu 27 de membri atunci când va intra complet în vigoare.

Șefa Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a declarat vineri că a sosit momentul ca UE să ia în considerare o plafonare similară a prețurilor la achizițiile de gaze rusești.

Peskov a declarat că cetățenii europeni sunt cei care plătesc prețul unor astfel de măsuri, impuse ca răspuns la campania militară a Moscovei în Ucraina.

„Piețele de energie sunt în fierbere. Acest lucru se întâmplă mai ales în Europa, unde măsurile antirusești au dus la o situație în care Europa cumpără gaz natural lichefiat (LNG) din Statele Unite pentru o mulțime de bani – bani nejustificați. Companiile americane se îmbogățesc, iar contribuabilii europeni devin mai săraci”, a declarat Peskov.

Rusia studiază modul în care plafonarea prețului pentru exporturile sale de petrol ar putea afecta economia sa, a declarat Peskov.

„Un lucru poate fi spus cu încredere: o astfel de măsură va duce la o destabilizare semnificativă a piețelor petroliere.”

Înainte ca Rusia să trimită zeci de mii de soldați în Ucraina în februarie, Europa era destinația pentru aproape jumătate din exporturile de țiței și produse petroliere ale Rusiei, potrivit Agenției Internaționale pentru Energie.

Liderii G7 vor analiza plafonarea pretului pentru gazul si petrolul din Rusia. Ce a propus Emmanuel Macron
Liderii G7 vor analiza plafonarea pretului pentru gazul si petrolul din Rusia. Ce a propus Emmanuel Macron

Blocul a importat 2,2 milioane de barili pe zi (bpd) de țiței, 1,2 milioane de bpd de produse rafinate și 0,5 milioane de bpd de motorină în 2021, Germania, Polonia și Olanda fiind cei mai mari clienți.

Întâlnire G7 pentru impunerea plafonării prețului

Miniștrii de finanțe din G7 sunt așteptați vineri să definitiveze planurile de impunere a unui plafon de preț pentru petrolul rusesc, cu scopul de a reduce veniturile pentru războiul din Ucraina, dar de a menține fluxul de țiței pentru a evita creșterea prețurilor, au declarat oficiali ai G7.

Miniștrii din clubul democrațiilor industriale bogate urmează să se întâlnească în mod virtual și se consideră că este posibil să emită un comunicat care să prezinte planurile lor de implementare.

„Este probabil să se ajungă la un acord”, a declarat un oficial european al G7, adăugând că nu este clar cât de multe detalii vor fi dezvăluite, cum ar fi nivelul per baril al plafonului de preț, peste care țările care se conformează vor refuza să asigure și să finanțeze încărcăturile de țiței și produse petroliere rusești, potrivit Reuters.

Ministrul britanic de finanțe Nadhim Zahawi a declarat joi, la Washington, că speră că miniștrii de finanțe ai G7 vor „avea o declarație care va însemna că putem avansa în ritm pentru a realiza acest lucru”.

Creșterea veniturilor Rusiei cu 700 de milioane de euro într-o lună

În pofida scăderii volumelor de export de petrol ale Rusiei, veniturile sale din exportul de petrol în iunie au crescut cu 700 de milioane de dolari față de mai, datorită prețurilor împinse în sus de războiul din Ucraina, a declarat luna trecută Agenția Internațională pentru Energie.

Liderii occidentali au căzut de acord în iunie să analizeze un plafon pentru a limita cât pot plăti rafinăriile și comercianții pentru țițeiul rusesc – o măsură pe care Moscova spune că nu o va respecta și că o poate contracara prin expedierea de petrol către statele care nu se supun plafonului de preț.

Purtătorul de cuvânt al Casei Albe, Karine Jean-Pierre, a refuzat să comenteze planurile G7 privind plafonarea prețurilor, spunând că nu a vrut „să devanseze acea întâlnire”.

Cristina Stroe și Damian Drăghici, despre Te cunosc de undeva
Urmăriți Impact.ro și pe
Andrei Dumitrescu
Am absolvit facultatea de Științe Politice. Mi-am inceput cariera ca redactor, după care am devenit coordonator la mai multe site-uri de știri, printre care și EVZ.ro. Am fost editor pe...