Obligatoriu în toată România, e pentru binele nostru: amenzi de până la 25.000 de lei pentru cei care nu execută

Gabriel Peneș 07.06.2023, 11:36
Obligatoriu în toată România, e pentru binele nostru: amenzi de până la 25.000 de lei pentru cei care nu execută

Una dintre problemele din România este accesul la spațiile de joacă și terenurile de sport pentru o anumită categorie de persoane. Dar, conform unui proiect de lege aflat în dezbaterea Senatului, acest lucru își va găsi soluția, autoritățile publice fiind obligate să o aplice, riscând altfel amenzi de până la 25.000 de lei.

Obligatoriu în toată România, e pentru binele nostru

Să te bucuri de un loc de joacă ori un teren de sport este un lucru normal, fie că ești adult, fie că ești părintele care vrea să-și vadă copiii făcând mișcare sau, pur și simplu, distrându-se pe măsura vârstei lor. Dar accesul la aceste locuri reprezintă dintotdeauna o mare problemă pentru persoanele cu handicap, care, cel mai adesea, nu pot ajunge în aceste locuri dacă nu există amenajări speciale.

Acest lucru are toate șansele să se schimbe cât de curând. Proiectul legislativ aflat în prezent în dezbaterea senatorilor speră să introducă pentru autoritățile publice obligația de a amenaja spații de joacă și spații pentru activități sportive și recreative care să poate fi folosite de persoanele cu dizabilități, pe lângă toți ceilalți.

În fapt, prin proiectul de lege este vizată modificarea Legii 448/2006 privind protecția și promovarea drepturilor persoanelor cu handicap și introducerea unor noi facilități obligatorii destinate acestora în lista deja existentă, conform avocatnet.ro.

Mai exact, vor trebui să fie amenajate și spaţii de joacă pentru copii ori spaţii pentru activităţi sportive şi recreative care „să permită accesul neîngrădit al persoanelor cu handicap”.

Obligatoriu în toată România, e pentru binele nostru: amenzi de până la 25.000 de lei pentru cei care nu execută
Autoritățile publice vor fi obligate să amenajeze spațiile de joacă și terenurile de sport, astfel încât persoanele cu dizabilități să poată avea acces neîngrădit la ele

Amenzi de până la 25.000 de lei pentru cei care nu execută

La modul concret, autorităţile publice vor avea obligaţia ca, până la sfârșitul anului viitor, să includă în regulamentele locale, respectiv în planurile de reamenajare, reabilitare sau construire a spaţiilor de joacă şi a spaţiilor pentru activităţi sportive şi recreative, amplasarea a cel puţin unui echipament destinat persoanelor cu dizabilităţi.

În plus, în maximum trei ani de la intrarea în vigoare a măsurilor de față, vor trebui să reamenajeze spațiile de joacă sau cele pentru activităţi sportive şi recreative deja existente, astfel încât să fie montat cel puţin un echipament destinat persoanelor cu dizabilităţi. Aceeași obligație va exista, în mod evident, și în cazul spațiilor de joacă sau activități ce se vor construi de la zero.

Pentru nerespectarea viitoarei noi obligații, autoritățile vor putea fi sancționate cu amenzi de până la 25.000 de lei.

Inițiatorii măsurii spun că vor să reglementeze „accesul facil în parcuri sau locuri de joacă recreative al persoanelor cu dizabilităţi, cu respectarea cadrului legal existent, cu scopul de a asigura în fapt egalitatea de șanse și tratament pentru locuitorii și cetățenii cu dizabilităţi ai acestei țări, în mod discriminatoriu dezavantajaţi de actuala situație, creându-le aceleași facilităţi și avantaje care exista deja pentru cetăţenii altor state europene”.

În momentul de față, „clădirile de utilitate publică, căile de acces, clădirile de locuit construite din fonduri publice, mijloacele de transport în comun și stațiile acestora, taxiurile, vagoanele de transport feroviar pentru călători și peroanele principalelor stații, spațiile de parcare, străzile și drumurile publice, telefoanele publice, mediul informațional și comunicațional” trebuie adaptate conform prevederilor legale în domeniu, astfel încât să permită accesul neîngrădit al persoanelor cu handicap, după cum stabilește Legea 448/2006.

Urmăriți Impact.ro și pe
Gabriel Peneș
- Născut în 1966, absolvent de Istorie, lucrez în presă din 1996       -    Redactor, playtech.ro, 23.06.2021 -       -     Redactor, playsport.ro, 16.01. 2021 - 03.06....