Obiectul din prizele românilor care poate deveni periculos. Toți îl au acasă, trebuie aruncat de urgență

Anca Manolica 15.09.2022, 22:19
Obiectul din prizele românilor care poate deveni periculos. Toți îl au acasă, trebuie aruncat de urgență

Unul din obiectele care se regăsește în absolut orice locuință este încărcătorul mobil. Însă nu mulți știu că acesta poate deveni periculos dacă este vechi și nefolosit, atrag atenția specialiștii, care spun că românii au în casă peste 40 de milioane de astfel de încărcătoare. Iată de ce ar trebui neapărat să scapi de ele și unde trebuie aruncate.

Încărcătoarele de telefoane vechi pot fi foarte periculoase

Românii dețin peste 40 de milioane de încărcătoare de telefon mobil pe care nu le mai folosesc deja de mult timp. Prin ieșirea din uz, acestea devin deșeuri de echipamente electrice și electronice (DEEE) care ar trebui colectate și date spre reciclare, pentru a nu afecta mediul înconjurător, transmite Asociația RESPO DEEE.

De asemenea, acestora li se adaugă aproximativ 22 de milioane de telefoane mobile vechi, nefolosite sau stricate, care încă mai sunt păstrate în dulapuile românilor, care nu au ajuns până acum să fie reciclate.

„În ultimii 30 de ani, piața comunicațiilor mobile s-a dezvoltat într-un ritm alert în România. Consumatorii au achiziționat și schimbat un număr considerabil de telefoane mobile, precum și încărcătoare noi, atunci când cele anterioare s-au defectat. Acest comportament a făcut ca, în prezent, să existe, conform estimărilor noastre, peste 40 de milioane de încărcătoare stricate sau ieșite din uz în casele românilor.

Acestea devin deșeuri de echipamente electrice și electronice (DEEE). Au în compoziție elemente periculoase care pot afecta sănătatea oamenilor și a mediului înconjurător, dar si resurse prețioase precum cupru, argint, aur sau aluminiu, ce pot fi reciclate și refolosite pentru producția de noi echipamente”, a spus Cristian Pocol, Președintele Asociației RESPO DEEE, potrivit Capital.

Potrivit estimărilor, la nivel mondial, 51.000 de tone de DEEE-uri provin anual numai de la încărcătoarele vechi ale telefoanelor mobile, iar utilizatorii cheltuiesc anual aproximativ 2,4 miliarde euro doar pe încărcătoare autonome suplimentare. În 2021, populația lumii a generat o cantitate record de deșeuri de echipamente electrice, peste 57,4 milioane de tone, arată Global Waste Monitor.

Încărcătoare mobile vechi
Încărcătoare mobile vechi

Cum poți da spre reciclare încărcătoarele ieșite din uz

Încărcătoarele care nu mai sunt folosite și automat au devenit deșeuri de echipamente electrice și electronice, nu ar trebui aruncate la gunoiul menajer sau în natură. Ele trebuie colectate pentru a ajunge în centre de reciclare a DEEE-urilor.

Asociația RESPO DEEE pune la dispoziție recipiente gratuite (cutii sau containere de varii dimensiuni), care se pot comanda telefonic la 0800 800 21 sau online pe www.respo.ro/solicitare-cutii-de-colectare/. După ce sunt umplute, cutiile se pot aduce personal la centrele de colectare apropiate, ori se poate comanda telefonic preluarea acestora de către colectorii autorizați. Totul în mod gratuit.

Urmăriți Impact.ro și pe
Anca Manolica
Nume: Anca MANOLICĂ Studii: Marketing și Comunicare în Afaceri, ASE București Experiență profesională: Mi-am început activitatea profesională în marketing și comunicare în sport...