Obiectul din casă care urmăreşte orice mişcare pe care o faci. Nici prin cap nu îţi trece

Cătălina Burghelea 12.03.2022, 15:46
Obiectul din casă care urmăreşte orice mişcare pe care o faci. Nici prin cap nu îţi trece

Un obiect nelipsit din majoritatea locuințelor urmărește orice mișcare pe care o facem zilnic. Șocant, nu? Deși trecem de sute de ori pe lângă el, puțini oameni știu că este un „detectiv” tăcut, cu un scop bine definit – acela de a colecta cât mai multe informații despre comportamentul, interesele, preferințele noastre, astfel încât să poată fi monetizate de publicitatea direcționată. Despre ce gadget este vorba?

Ce obiect din casă o face pe „detectivul” cu noi

Multă lume, mai ales copiii, exagerează zilnic cu o anumită activitate care este, de fapt, nocivă. Nici prin cap nu-ți trece care obiect din casă te urmărește în orice secundă. Iată ce trebuie să știi despre acest gadget nelipsit din locuințele noastre. Te expui unor riscuri, dacă l-ai poziționat într-un loc din care poate face pe detectivul. Experții vin cu câteva sfaturi pentru cei care vor să se ferească de „inamicul” din încăpere.

Urmărește orice mișcare a noastră

Știai că televizoarele smart pot „spiona” utilizatorii? Acestea au devenit din ce în ce mai inteligente și se pot conecta la internet prin intermediul router-ului pe care îl avem în casă. Dincolo de rolul practic, acela de a ne ține conectați la informație și de a viziona seriale/filme preferate, televizoarele de ultimă generație ne pot urmări ce facem prin camere. Din păcate, datele colectate de aceste dispozitive pot fi trimise atacatorilor cibernetici.

Televizoarele inteligente colectează date despre noi

Odată aprinse, televizoarele colectează date și de la sistemul de operare sau alte aplicații. Astfel, obiectul ce stă în dormitor, sufragerie sau bucătărie nu mai este doar un dispozitiv de conținut, ci a devenit o reală oglindă cu două sensuri! TV-ul permite urmărirea utilizatorilor de o rețea de agenți de publicitate și de brokeri de date, punctează Rowenna Fielding, director al firmei de consultanță în domeniul protecției datelor Miss IG Geek.

„Scopul este de a colecta cât mai multe informații despre comportamentul, interesele, preferințele și datele demografice ale persoanelor, astfel încât să poată fi monetizate, în principal de publicitatea direcționată”, a explicat specialista.

Putem fi spionați fără să știm

Cu toate acestea, spionajul dispozitivelor inteligente poate fi dificil de evitat. Un studiu realizat de niște cercetători arată că date de la televizoare și alte dispozitive au fost trimise către Google și Netflix, chiar și în cazul în care oamenii nu dețineau cont de Netflix.

„Pe măsură ce televizoarele inteligente dobândesc tot mai multe funcţii, cantitatea şi sensibilitatea datelor pe care le gestionează sunt tot mai atrăgătoare pentru cibernetici. Televizoarele inteligente pot fi folosite greşit pentru a spiona utilizatorii cu camerele şi microfonul sau pot acţiona ca puncte de pornire pentru atacuri la alte dispozitive din reţelele de acasă şi corporative. Cu cât mai mulţi cumpără aceste dispozitive IoT şi altele similare, cu atât mai mulţi atacatori trebuie să proiecteze noi modalităţi de a profita de gama diversă de produse din ecosistemul IoT. Acest lucru subliniază necesitatea conştientizării unora dintre vectori-cheie de atac şi, prin extensie, a modalităţilor de a rămâne în siguranţă”, precizează specialiștii în securitate cibernetică.

Ce poți să faci, pentru a te proteja de acest intrus

Televizorul colectează date atâta timp cât este conectat la internet. Din fericire, există câteva măsuri cheie pe care le poți lua, pentru a te proteja de spionaj. Mai exact, dezactivează ACR din setări și personalizarea, renunță la toate funcțiile de publicitate și acoperă camerele video și microfoanele TV-ului. Un alt lucru esențial este să te asiguri că și router-ul este protejat prin schimbarea frecventă a parolei și reconfigurarea unei rețele de oaspeți.

De asemenea, poți îmbunătăți securitatea prin refuzarea urmăririi web atunci când ți se cere să o faci și prin aplicarea actualizărilor de software imediat ce acestea sunt disponibile. Urmează acești pași și nu vei mai avea probleme.

Urmăriți Impact.ro și pe
Cătălina Burghelea
Este redactor Playtech. Absolventă a Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării și a masterului în Marketing Online din cadrul ASE, Catalina Burghelea s-a alaturat echipei de stiri de...