Cum cureţi corect ecranul televizorului sau laptopului. Detaliul de care să ţii cont pentru a nu rămâne urme

Iancu Andreea 03.03.2022, 20:46
Cum cureţi corect ecranul televizorului sau laptopului. Detaliul de care să ţii cont pentru a nu rămâne urme

Specialiștii recomandă mai multe tehnici prin care să cureți ecranul televizorului sau laptopului. Având în vedere că viața noastră se raportează la ecrane tot mai adesea, este indicat să acordăm o atenție sporită igienizării obiectelor pe care le utilizăm destul de frecvent. Pentru a ne asigura de buna lor funcționare, aparatele precum televizorului sau laptopul au nevoie de o îngrijire delicată. Acestea nu se mai pot șterge de praf după metodele clasice, cu cârpă și spray antistatic.

Sfaturi utile despre cum să cureți ecranul televizorului sau laptopului

Înconjurați fiind de tot felul de ecrane, fie că vorbim de calculator, televizor sau smartphone, este important să cunoști cum trebuie să le cureți, astfel încât acestea să fie igienizate și să se păstreze ca noi. De aceea, doar unele soluții se folosesc pentru ștergerea banalului praf de pe dispozitive. Ecranele moderne sunt mult mai sensibile, astfel că ele nu mai pot fi curățate doar cu o cârpă sau șervețele umede, ori cu alcool, pentru că se pot deteriora.

În plus, ecranele LED, LCD sau Plasmă conțin contacte electrice în zona ramei, fapt care restrânge modalitățile de curățare. Asigură-te că nu aplici nicio soluție pe care să o pulverizezi pe ecrane, aceasta putând produce un scurt-circuit. De asemenea, prosoapele de hârtie, utilizate în bucătărie, pot zgâria ecranul, astfel că nu apăsa și nu șterge intens ecranul folosindu-le. Totodată, sunt de evitat soluțiile precum amoniacul, alcoolul etilic sau solvenții pentru că pătează. Ai mereu grijă ca aparatul să fie oprit atunci când îl cureți pentru a nu risca apariția pixelilor morți.

Cum cureți corect ecranul televizorului si laptopului
Cum cureți corect ecranul televizorului si laptopului

Soluții simple pentru curățarea ecranelor LED, LCD sau de tip Plasmă

Pentru igienizarea unui ecran LED, ai nevoie de apă distilată și o cârpă de bumbac moale. Pulverizează apa pe suprafața cârpei astfel încât aceasta să fie umedă și nu udă. Folosește mișcări circulare, fără să pui presiune pentru a curăța suprafața ecranului. De asemenea, dacă ai în față un ecran de tip plasmă, extrem de sensibil și scump, asigură-te că urmărești recomandările din instrucțiuni. Cârpa moale este general valabilă, însă unii producători nu recomandă folosirea lichidelor pentru acest tip de ecran.

În cazul ecranelor smartphone-urilor, ai grijă să nu folosești substanțe chimice pentru a nu păta suprafața acestora. O cârpă din piele de căprioară poate fi indicată pentru a curăța aceste ecrane. Pe de altă parte, există o serie de produse speciale destinate diferitelor tipuri de ecrane, pe care le poți achiziționa de la magazinele de electronice. Este indicat ca, măcar o dată pe lună, să cureți riguros ecranele.

Urmăriți Impact.ro și pe
Iancu Andreea
Redactor online din 2013 și absolventă a UNIBUC, Facultatea de Litere, Specializarea Studii Europene. De asemenea, absolventă a cursurilor de Master din cadrul SNSPA, Facultatea de Comunicare și...