Obiectul care face posibil ca mașinile să zboare. Americanii sunt primii care și-au dat seama de ce poate face

Ana Ionescu, Anca Lupescu 25.06.2021, 13:30
Obiectul care face posibil ca mașinile să zboare. Americanii sunt primii care și-au dat seama de ce poate face

Mașinile zburătoare vor deveni realitate. Oamenii de știință au descoperit obiectul care face posibil acest lucru, iar americanii sunt primii care și-au dat seama de această oportunitate inedită.

Ce obiect va face posibil ca mașinile să zboare

Oamenii de știință au făcut progrese uriașe, iar în curând oamenii vor putea folosi taxiurile zburătoare, cunoscute drept vehicule verticale electrice de decolare și aterizare (eVTOL). Construirea mașinilor nu a fost dificilă, însă cea mai grea parte a fost descoperirea unei energii electrice care să ajute mașinile să zboare. Orice baterie pe care au folosit-o constructorii pentru eVTOL nu a fost eficientă astfel încât să ridice vehiculul de la sol. Acum însă, cu ajutorul unei tehnologii fezabile a fost găsit obiectul care va face posibil ca mașinile să zboare.

Ce au descoperit americanii. Un pas uriaș în tehnologie

O echipă de ingineri americani de la Universitatea de Stat din Pennsylvania, SUA, a testat noi baterii ce pot fi reîncărcate în doar câteva minute și rezistă la mii de cicluri de încărcare. Această descoperire a fost explicată într-o cercetare publicată recent în jurnalul Joule. Este vorba despre bateriile litiu-ion cu densitate energetică ridicată. Acestea reprezintă un progres uriaș pentru tehnologia vehiculelor electrice, mai ales că pot fi încărcate în doar 10 minute pentru o călătorie de aproximativ 80 de kilometri.

„Sper că cercetările pe care le-am făcut în cadrul acestui studiu vor oferi oamenilor o idee solidă a faptului că nu avem nevoie de încă 20 de ani pentru a dezvolta aceste vehicule. Eu cred că am demonstrat faptul că tehnologia eVTOL este viabilă din punct de vedere comercial”, a precizat Chao-Yang Wang, autor principal al studiului și director al Centrului pentru Motorul Electrochimic din cadrul Universității Penn State.

Deocamdată, noile baterii sunt testate doar în laborator. Oamenii de știință sunt însă încrezători și spun că noile sisteme îmbunătățite, care se încarcă super rapid vor face posibile călătoriile cu mașinile zburătoare.

Obiectul care face posibil ca masinile sa zboare. Americanii sunt primii care si-au dat seama de ce poate face
Franta a facut deja primul test cu taxiul zburator

Franța a testat deja primul taxi zburător

Franța a făcut deja primul test pentru taxiurile zburătoare cu două locuri, fără pilot, pe un aeroport din Paris. Autoritățile speră să implementeze acest nou serviciu aerian până în 2024, când vor avea loc Jocurile Olimpice la Paris.

”Este conceput pentru a funcţiona în zona urbană. Are două locuri, care corespund perfect cerințelor pasagerilor. Dacă ne uităm astăzi la taxiuri sau la Uber, acestea transportă în medie 1 – 2 persoane la bord, deci acesta este vehiculul perfect pentru transporturi în oraş. Este liniștit, sigur și oferă o experiență fantastică. Și lucrăm pentru a-l integra la scară largă cu alte servicii de transport, pentru a-l face accesibil tuturor. Toți cei care iau un taxi astăzi vor putea folosi un Volocopter pe traseele selectate”, a explicat Florian Reuter, CEO al Volocopter.

Urmăriți Impact.ro și pe