O rețetă de murături tot mai căutată. Cum pui gogoșarii în oțet, fără fierbere și fără conservant

Mihnea Tălău 08.09.2023, 14:44
O rețetă de murături tot mai căutată. Cum pui gogoșarii în oțet, fără fierbere și fără conservant
O rețetă de murături tot mai cătată pentru iarnă, este cea de gogoșari în oțet. Obiceiurile sunt multe, dar rețeta fără fierbere și fără conservant este ideală dacă îți dorești ca murăturile să țină bine până la primăvară. Extrem de savuroase și la fel de sănătoase, aceste legume la conservă sunt ideale în sezonul rece.

Ingredientele pentru rețeta de gogoșari în oțet fără fierbere și fără conservanți

Evident că există și varianta de gogoșari opăriți înainte de a fi puși în borcan, dar parcă nu are aceeași savoare iar procesul este mai laborios. Numai că, cea despre care vorbim este o rețetă de murături tot mai căutată.
Pentru rețeta de gogoșari în oțet fără fierbere și fără conservanți este nevoie de următoarele ingrediente:
  • 5 kg de gogoșari,
  • 500 ml oțet de vin de 9 grade (de acest fel),
  • 500 grame de zăhar,
  • 100 grame de sare pentru murături,
  • un mănunchi de frunze de țelina,
  • o lingura de boabe de piper,
  • o lingura de boabe de muștar,
  • trei-patru bucăți de hrean.

O rețetă de murături tot mai căutată. Metoda de preparare

Spălăm foarte bine gogoșarii, îi lăsăm să se scurgă și când sunt uscați îi tăiem în patru și le scoatem cotoarele și semințele după care îi punem într-un lighenaș sau o crăticioara încăpătoare.

Combinam, într-o crăticioara, oțetul cu zahărul și sarea, amestecăm bine până când acestea se topesc și se formează o soluție. Atenție! Este important să folosim oțet din vin de 9 grade pentru a putea conservă cu succes gogoșarii. De asemenea folosiți doar sare mare, grunjoasă, specială pentru murături.

Turnăm peste bucățile de gogoșari soluția de oțet, sare și zahăr, acoperim și lăsăm până a două zi. Mai amestecăm din când în când în vasul  în care se află gogoșarii astfel încât aceștia să fie în permanență umeziți. Peste noapte ei vor lasă zeamă mai multă.

Citește și: Gogoșari în oțet rețeta bunicii. Ce trebuie să adaugi în borcane ca să nu se înmoaie? Vor avea și o aromă deosebită

A două zi separăm gogoșarii de soluția de oțet în care au stat și îi punem în borcane curate, sterilizate și neapărat uscate.

Adăugăm în fiecare borcan bucățile de gogoșari, cât mai aproape unele de altele (mai înghesuite) și din loc în loc, între ele adăugăm bucăți de hrean și frunze de țelină iar la sfârșit pune și câteva bobițe de muștar și piper

Strecurăm zeamă (soluția în care au stat gogoșarii peste noapte) deoarece gogoșarii vor mai lasă unele impurități care în borcan vor putea fermenta.

Turnam zeamă în fiecare borcan până când gogoșarii se acoperă.

Închidem fiecare borcan cu capacele respective și le putem pune la păstrat în cămară peste iarnă.

Urmăriți Impact.ro și pe
Mihnea Tălău
Mihnea Tălău. Redactor la impact.ro. Dedicat presei încă din 1998. Am o diplomă în Drept, un „mic” masterat și o scoală de jurnalism. Am avut norocul și onoarea de a face parte, în...