O nouă veste proastă pentru românii cu rate la bancă. Schimbare anunțată de BNR de la 1 aprilie 2023

Mihnea Tălău 10.03.2023, 12:33
O nouă veste proastă pentru românii cu rate la bancă. Schimbare anunțată de BNR de la 1 aprilie 2023

Vești proaste pentru românii cu credite la bănci. În timp ce indicele ROBOR coboară la minimul ultimelor 9 luni, IRCC va crește pentru a 6-a oară consecutiv. În ultima perioadă, foarte mulți români au ”dat” ROBOR-ul pe IRCC, o mișcare care se dovedește a fi una păguboasă.

Indicele ROBOR coboară la minimul ultimelor 9 luni

Potrivit Băncii Naționale a României (BNR), indicele  ROBOR la 3 luni, în funcție de care sunt calculate dobânzile la majoritatea creditelor în lei, a scăzut la 6,91%, de la 6,93% cât a fost în ședința precedentă. Ultima dată când indicele a avut acest nivel a fost pe 12 iulie 2022.

Indicele ROBOR la 6 luni, utilizat în calculul dobânzilor la creditele ipotecare în lei cu dobândă variabilă, a scăzut la 7,26% de la 7,28%. Aceeași tendință a avut-o și ROBOR la 12 luni care a scăzut și el la 7,64% pe an.

ROBOR reprezintă rata medie a dobânzii la care se împrumută, între ele, instituțiile bancare din România, în lei, iar evoluția sa este legată, în principal, de nivelul de lichiditate existent în piață.

Românii care au trecut la IRCC încep să regrete decizia. Ce valoare a atins ROBOR astăzi, 9 ianuarie 2023

Valoarea IRCC crește vertiginos

IRCC este calculat în funcție de dobânda medie la care se împrumută băncile între ele și este aplicat cu o întârziere de un trimestru față de perioada de referință. Indicele este stabilit zilnic de BNR, ca medie aritmetică a cotațiilor folosite de zece bănci selectate de Banca Națională.

Valoarea IRCC, dobânda de referinţă pentru calculul ratelor la bancă pentru creditele ipotecare şi de consum, a crescut de la 1 ianuarie 2023 la 5,71%, de la 4,06% cât era în luna decembrie 2022, potrivit datelor BNR. Cel mai mic nivel al indicelui IRCC a fost atins în trimestrul doi al anului 2021, respectiv 1,08%.

Pe data de 14 februarie 2023, valoarea indicelui IRCC a crescut și a atins valoarea de 6.04%, iar analiștii prognozează că acesta ar putea ajunge la 8% în al doilea trimestru al acestui an și, astfel, va depăși ROBOR.

Peste 26.000 de persoane fizice au optat pentru schimbarea indicelui ROBOR cu IRCC din contractele de credit în primele opt luni ale anului 2022.

Urmăriți Impact.ro și pe
Mihnea Tălău
Mihnea Tălău. Redactor la impact.ro. Dedicat presei încă din 1998. Am o diplomă în Drept, un „mic” masterat și o scoală de jurnalism. Am avut norocul și onoarea de a face parte, în...