EXCLUSIV

O nouă rundă de negocieri azi. Hari Bucur-Marcu, expert în securitate națională : „Aici este un fel de comunicare de ultimatumuri”

Gabriela del Pupo 21.03.2022, 15:16
O nouă rundă de negocieri azi. Hari Bucur-Marcu, expert în securitate națională : „Aici este un fel de comunicare de ultimatumuri”

O nouă rundă de negocieri astăzi nu a dus la un rezultat favorabil și a fost precedată de o intensificare a focului în Ucraina. Cel mai probabil războiul va continua câteva săptămâni crede expertul în securitate națională Hari Bucur-Marcu.

„Nu am absolut nici un pic de încredere în asemenea negocieri”

Pe de o parte Federația Rusă cere ca armata ucraineană să capituleze iar pe de altă parte pierderile suferite nu îi descurajează pe ruși în acțiunile militare. De altfel varianta soluționării unui conflict prin intermediul negocierilor este statistic puțin probabilă.

Nu am absolut nici un pic de încredere în asemenea negocieri, sunt cu totul fără precedent în ceea ce privește pretențiile pe care le au. Nu s-a întâmplat niciodată în istoria de 2500 de ani a conflictelor militare, un conflict să se încheie prin negociere, înainte de a se opri focul, înainte de a se demarca pozițiile fiecăruia, cum se va întâmpla ca acest foc să nu se reia, adică să fie controlată centrarea lui și așa mai departe. Eu am mai auzit, nu pot eu să spun că nu ar avea succes dar ar fi într-adevăr o premieră de 2500 de ani.” a declarat în exclusivitate pentru impact.ro Hari Bucur-Marcu, expert în securitate națională.

„Aici este un fel de comunicare de ultimatumuri”

Încetarea focului pe parcursul negocierilor ar fi putut fi o practică adoptată de Federația Rusă însă din nou agresorul nu se dovedește a fi un partener de negocieri în care să se poată avea încredere. Simplul episod în care au fost atacate zonele dedicate coridoarelor umanitare a demonstrat faptul că Rusia nu respectă minimum de legislație internațională în acest război. Negocierile sunt doar formalități deocamdată.

Aici este un fel de comunicare de ultimatumuri, dacă vă opriți, noi ne oprim, dacă vă predați noi nu venim după voi, ceva în genul acesta. Se folosește această temă a negocierilor sub formă de propagandă de război, voi suferiți în continuare pentru că ăștia nu vor să se predea. Noi le-am oferit la masa negocierilor să se predea și ei nu vor, și ca urmare, uite că noi trebuie să vă bombardăm în continuare să vă omorâm copiii și așa mai departe. Acesta este tipul de dialog. Dar din punct de vedere concret nu există vreo posibiltate cunoscută sau măcar imaginată de cineva prin care se va ajunge la o încetare a focului și o încetare a situației umanitare, pentru că asta este marea problemă, nu este cine câștigă ce teritoriu, normal. Pentru că sunt milioane de oameni plecați de acasă, un sfert din populația Ucrainei. Milioane de copii care nu merg la școală, sunt aceste 3-4 milioane care au plecat din țară. Acestea sunt marile probleme pe care ar trebui măcar să înceapă să le rezolve o negociere. Nici nu se discută așa ceva.” a mai spus expertul.

Numarul victimelor razboiului creste cu fiecare zi

„Nu se pune problema ca Ucraina să își cumpere arme de undeva”

Financiar Ucraina nu se află în dificultate datorită ajutorului internațional dar Federația Rusă cheltuie aproximativ un miliard și jumătate de euro pentru o singură zi de război.

Din partea Ucrainei nu cred că sunt probleme financiare pentru că are ajutor, întreaga comunitate internațională e de partea Ucrainei, nu se pune problema ca Ucraina să își cumpere arme de undeva. Le primește pur și simplu. Din punct de vedere economic, fiți convinsă că Rusia și-a pus deoparte banii pe care îi cheltuie, nu așteaptă să vină factura su plata de la gazul pe care îl dă la germani ca să își finanțeze războiul. Metaforic se poate spune, uite continuă să cumpere gaz și petrol, înseamnă că finanțează războiul, dar realitatea este că din punct de vedere financiar banii care intră acum vor fi cheltuiți în altă parte și nu în război.” a mai spus Hari Bucur.

Care este scopul real al Rusiei?

Chiar și dacă Federația Rusă își va atinge scopurile avantajele economice în urma câștigării acestui război sunt aproape nule.

Întrebarea serioasă este de ce cheltuiește banii ăștia? Or să mai fie victime, or să mai fie distrugeri, dar în afară de victime și distrugeri alt câștig Rusia nu poate să aibă. Oricât ar vrea, nici militar și nici politic. Rusia este învinsă complet politic în momentul de față și urmează să fie învinsă și militar dar nu poate să fie învinsă pe teritoriul Ucrainei, poate doar pierde bătăliile. O țară se învinge la ea acasă, cum ați văzut cu Germania în ’45.’

Cât timp mai poate dura un astfel de conflict? Ce poate face comunitatea internațională pentru a opri acest conflict la granița NATO?

În momentul de față operațiile pe care le desfășoară Rusia pe teritoriul Ucrainei, de lovire de obiective civile, de mutare de populații de înfometare, de zeci de mii sau sute de mii de oameni, acestea sunt operații care au ținut în Siria 4-5 ani de zile, în Afganistan au ținut 9 ani, aceștia sunt termenii la care putem face referire. În anii ’80 nu s-a băgat comunitatea internațională. Aici nu mai este război civil, este război de agresiune și ca urmare comunitatea internațională este liberă să intervină cum vrea și categoric va opri mai repede războiul, vorbim de săptămâni, poate chiar zile.” a concluzionat analistul.

Urmăriți Impact.ro și pe
Gabriela del Pupo
Pentru Gabriela del Pupo presa nu a fost prima alegere. Absolventă a Universității "Babeș-Bolyai" din Cluj, a lucrat mai bine de 10 ani în domeniul artelor spectacolului. Pasiunea pentru știri...