O nouă piedică pentru România, care se află la un pas de a adera la spaţiul Schengen. De ce se opune ministrul austriac de Interne

Elena Avramescu 21.11.2022, 08:29
O nouă piedică pentru România, care se află la un pas de a adera la spaţiul Schengen. De ce se opune ministrul austriac de Interne

În prezent, România, Bulgaria şi Croaţia se ocupă cu ultimele demersuri pentru aderarea la spaţiul Schengen, dar încă există mici piedici la tot pasul care vor să împiedice acest lucru. Este vorba despre mai multe persoane reticente, printre care și ministrul austriac de Interne. În pofida acestui lucru, se pare că negociatorii şi analiştii de la Bucureşti și-au păstrat optimismul.

Obstacol din Austria, menit să împiedice aderarea României la Schengen

Până acum, doar Olanda părea să se opună aderării României la spațiul Schengen, însă recent au începu să apară dubii și din interiorul altor state, precum Suedia și Austria. Astfel că în cursul zilei de vineri, ministrul austriac de Interne, Gerhard Karner, a avut mai multe intervenții publice în acest sens, unde a ținut să spună că este un moment nepotrivit pentru a se lua această decizie importantă, iar acest lucru s-a bazat pe fluxul de refugiaţi care vin pe ruta balcanică spre Europa Centrală.

În acest sens, politicienii români s-au declarat îngrijorați, iar europarlamentarul Victor Negrescu a notat faptul că afirmația ministrului austriac de Interne nu este de bun augur, astfel că a decis să inițieze un dialog cu Guvernul de la Viena.

„Eu cred că la finalul zilei Austria o să susțină România, pentru că avem o colaborare foarte bună pe mai multe paliere, inclusiv economic, și în acest context sper să nu se opună această țară.

Perspectiva Austriei a fost un pic diferită față de poziționarea ministrului de Interne, de aceea am în continuare speranța că acea exprimare, comunicarea făcută de ministrul de Interne, să nu se regăsească în poziția finală. Nu trebuie să o ignorăm și trebuie să acționăm ca atare pentru a-l convinge să sprijine România”, a declarat Victor Negrescu, potrivit Adevărul.

Parlamentul Olandei nu e de acord cu Romania si Bulgaria in Schengen
Parlamentul Olandei nu e de acord cu Romania si Bulgaria in Schengen

Și europarlamentarul liberal Siegfried Mureşan, membru al PPE, a ținut să menționeze că declaraţia oficialului se referă la funcţionarea de până acum a spaţiului Schengen.

„Declarația nu face nicio referire la neîndeplinirea vreunei reguli de către România. Sper ca Austria să poată soluționa cât de curând îngrijorarea pe care o are cu privire la statele care deja sunt membre ale spațiului Schengen”, a spus oficialul, potrivit sursei citate.

Între 8 și 9 decembrie ar trebui să fie exprimată decizia politică a statelor europene cu privire la aderarea României, Bulgariei şi a Croaţiei, însă scenariile apărute în ultimele zile ridică semne de întrebare cu privire la includerea celor trei ţări în Schengen.

Sunt zvonuri conform cărora numai Croaţia va fi acceptată, acest lucru fiind vehiculat și în presa din Bulgaria. Cu toate acestea, în pofida raportului favorabil al Comisiei Europene, sunt șanse ca România să fie separată de Bulgaria, iar asta din cauza sprjinului pentru Bucureşti, lucrul pe care mizează și europarlamentarul Rareş Bogdan.

Ar mai exista și varianta unei includeri condiționate, la integrarea doar cu aeroporturile, sau chiar cea a amânării aderării la spaţiul european de liberă circulaţie.

Urmăriți Impact.ro și pe
Elena Avramescu
Este redactor Impact.ro. Absolventă a Colegiului Naţional ”Mihai Eminescu” din Buzău, precum şi a Facultăţii de Jurnalism din cadrul Universității Hyperion din Bucureşti, Elena Avramescu...