Surse UE: Bulgaria ar putea fi separată de România în privința aderării la Schengen

Mihnea Tălău 18.11.2022, 15:33
Surse UE: Bulgaria ar putea fi separată de România în privința aderării la Schengen

Presa de la Sofia, citând surse UE, scrie că este posibil ca Olanda să solicite, oficial, separarea Bulgariei de România la votul care va decide care dintre aceste țări, alături de Croația, se va alătura Spațiului Schengen.

Olanda lucrează pentru separarea României de Bulgaria la vot

Conform acestor informații, la Haga se lucrează pentru separarea României de Bulgaria la vot, iar acest lucru este aproape sigur că se va întâmpla. Datorită problemelor politice interne din Olanda, Bulgaria va fi sacrificată, iar aceasta ar fi o înfrângere uriașă pentru Sofia, pentru că de facto ar izola-o. Vom vedea dacă asta se va întâmpla pe 8 decembrie, scriu jurnaliștii de la Duma.

Până acum este clar că Croația are sprijinul tuturor țărilor care vor vota, dar deja se conturează ideea că Haga va sprijini România, dar nu și Bulgaria. Cât despre Suedia, votul ei nu a fost încă decis în mod decisiv – pro sau împotriva Bulgariei. Dar chiar dacă va susține Bulgaria, votul Olandei este suficient pentru a ține țara Bulgaria în afara Schengen.

Un purtător de cuvânt al guvernului de la Haga a comentat că poziția cu privire la extinderea Schengen este clară și nu s-a schimbat de la votul din parlamentul olandez.

„Avem nevoie de informații actualizate de la Comisia Europeană cu privire la toate domeniile care sunt relevante pentru deciziile politice de aderare la Schengen. Acest lucru se aplică atât în ceea ce privește aplicarea acquis-ului Schengen, precum și privind statul de drept”, a declarat purtătorul de cuvânt.

Țara noastră are șanse mare la aderare

Politicienii români dau vina pe Bulgaria pentru o eventuală neprimire a României în Schengen.

Rareș Bogdan a precizat că raportul pozitiv al Comisiei Europene prezentat miercuri este un motiv în plus pentru ca România să fie acceptată în Schengen și că țara are cele mai mari șanse de până acum, din toate încercările din ultimii 11 ani, presiunea rămânând doar pe Consiliul JAI din 8 – 9 decembrie.

Comisia Europeană a făcut, miercuri, public, raportul de evaluare pentru aderarea României la Spațiul Schengen. Acesta este unul pozitiv, iar CE a emis instrucțiuni către Consiliul JAI, care se va reuni în 8 decembrie, pentru a lua decizia oficială de aderare.

Gabriela Cristea se poate considera o norocoasă
Urmăriți Impact.ro și pe
Mihnea Tălău
Mihnea Tălău. Redactor la impact.ro. Dedicat presei încă din 1998. Am o diplomă în Drept, un „mic” masterat și o scoală de jurnalism. Am avut norocul și onoarea de a face parte, în...