O nouă lovitură pentru Rusia. Ministrul rus de Externe, blocat de trei state europene

Ioana Bucur 06.06.2022, 10:08
O nouă lovitură pentru Rusia. Ministrul rus de Externe, blocat de trei state europene

Cerul Europei se închide și pune mari piedici oficialilor din Rusia. Serghei Lavrov, ministrul rus de Externe, tocmai a fost blocat de trei state europene. Oficialul de la Moscova a a fost nevoit să își anuleze vizita în Serbia, de luni, de unde urma să călătorească spre Turcia. Primele reacții de la Moscova nu au întârziat să apară: „Un nou canal de comunicare închis”.

Planurile lui Serghei Lavrov, blocate de trei state europene

Războiul din Ucraina a îndepărtat tot mai multe țări de Rusia. Cu toate astea, statul condus de Vladimir Putin încă mai are prieteni în Europa, printre aceștia numărându-se și Serbia, care nu a adoptat sancțiunile pregătite de UE și Marea Britanie împotriva rușilor.

Serghei Lavrov, ministrul rus de Externe, ar fi trebuit să ajungă luni în Serbia, vizita continuând și marți, înainte de a pleca spre Turcia. La Belgrad, demnitarul Moscovei avea programate întâlniri cu președintele sârb, Aleksandar Vucic, cu omologul său Nikola Selakovic și cu patriarhul Bisericii ortodoxe sârbe, Porfirie.

„Este cu adevărat incredibil că situația din Europa și din lume este de așa natură încât președintele unei țări să se ocupe de astfel de lucruri, cum ar fi detaliile logistice ale călătoriei unui ministru de Externe, care determină dacă va veni sau nu”, a spus Ana Brnabic, premierul sârb.

Planurile au fost schimbate, Lavrov a fost nevoit să își anuleze deplasarea în Serbia, trei state blocându-i drumul în țara vecină. Bulgaria, Macedonia de Nord şi Muntenegru, refuzând să lase avionul său să le folosească spaţiul aerian, relatează The Guardian și BBC.

O nouă lovitură pentru Rusia. Ministrul rus de Externe, blocat de trei state europene
Serghei Lavrov

„Este vorba într-adevăr de o politică criminală în Balcani”

Din data de 25 februarie, ministrul rus este vizat de o serie de sancțiuni impuse de Uniunea Europeană cu privire la folosirea spaţiului aerian.

Moscova acuză Occidentul, purtătoarea de cuvânt a ministeului rus de externe, Maria Zaharova, numind decizia drept „un nou canal de comunicare închis”, transmit agențiile de presă rusești.

„Diplomația noastră nu stăpânește încă teleportarea”, a comentat și un înalt oficial rus din minister, citat de Interfax.

Prietenia dintre cele două țări are la bază și faptul că Rusia susține puternic refuzul Serbiei de a recunoaşte independenţa Kosovo. Lavrov a mai acuzat Occidentul  că duce o „politică criminală” în Balcani – în special în Bosnia-Herţegovina şi în Kosovo, potrivit EFE. El a afirmat, de asemenea, că Uniunea Europeană „incită” Kosovo, așa cum „a incitat” și Kievul.

„Este vorba într-adevăr de o politică criminală în Balcani. (…) Occidentul vrea să transforme Bosnia-Herţegovina într-o bază pentru extinderea NATO în Balcani”, a susţinut Lavrov, într-un interviu de 40 de minute acordat RTRS, televiziunea publică din Republica Srpska, una dintre cele două entităţi care compun Federaţia Bosniei şi Herţegovinei.

Urmăriți Impact.ro și pe
Ioana Bucur
Fac parte din grupul curajoșilor care au decis să rămână în România și sunt dovada vie a faptului că destinul găsește mereu o cale de a ne  aduce pe drumul ce ne-a fost ales. Mă...