Uniunea Europeană s-a înclinat din nou în fața lui Viktor Orban. Cum a scăpat Patriarhul Kiril de sancțiunile aplicate Rusiei

Beatrice Dumitru 03.06.2022, 09:59
Uniunea Europeană s-a înclinat din nou în fața lui Viktor Orban. Cum a scăpat Patriarhul Kiril de sancțiunile aplicate Rusiei

Viktor Orban a ținut Uniunea Europeană în șah până a reușit să adopte al șaselea pachet de sancțiuni împotriva Rusiei. După ce a blocat embargoul asupra petrolului rusesc timp de aproape o lună, premierul maghiar a mai avut o cerere specială: să fie scos de pe lista sancțiunilor șeful Bisericii Ortodoxe Ruse, un aliat al lui Vladimir Putin.

Viktor Orban, altă victorie în fața UE

Bruxelles-ul îl acuză pe patriarhul Kiril că sprijină invazia din Ucraina,,, și că acționează ca un propagandist pentru regimul lui Vladimir Putin. Într-o predică rostită la începutul lunii mai, Kiril a declarat că „Rusia nu a atacat niciodată pe nimeni” și că „nu vrem să mergem la război”. Comisia Europeană propusese includerea pe lista persoanelor sancţionate cu îngheţarea averilor şi o interdicţie de intrare în UE a acestuia.

Budapesta nu a fost de acord și a cerut diplomaților reuniți pentru a pune la punct ultimele detalii referitoare la embargoul asupra petrolului să-l elimine pe șeful Bisericii Ortodoxe Ruse de pe lista persoanelor sancționate. UE a ajuns, în cele din urmă, la un acord asupra detaliilor celui de-al șaselea pachet de sancțiuni împotriva Rusiei, doar după ce i-a făcut pe plac lui Viktor Orban. Diplomații UE și-au dat seama că nu au de ales decât să cedeze, din nou, în fața premierului maghiar, iar Patriarhul Kiril a fost scos de pe lista sancțiunilor pentru a putea intra în vigoare noile măsuri.

Uniunea Europeană s-a înclinat din nou în fața lui Viktor Orban. Cum a scăpat Patriarhul Kiril de sancțiunile aplicate Rusiei
UE nu îl mai sancționează pe Patriarhul Kiril.

„Am adoptat în sfârșit al șaselea pachet de sancțiuni, crucial pentru Ucraina și pentru noi toți. Foarte dezamăgitor și greu de acceptat că acordul la care au ajuns liderii europeni nu a fost respectat pe deplin de unii. Nu ne vom retrage. Propun să numim al 7-lea pachet. #KGB: Kirill, Gas & Banks”, a scris pe Twitter Arnoldas Pranckevicius, ambasadorul Lituaniei în UE, citat de Politico.

„Multe state membre sunt dezamăgite de Ungaria”

Guvernul maghiar a insistat că poziția lui Viktor Orban cu privire la patriarhul Kiril a fost bine cunoscută de alte țări UE. Ministrul de Externe al Ungariei a numit procesul o „bătălie lungă”, dar „merită”, adăugând că pachetul de sancțiuni este acum în conformitate cu interesele de securitate națională ale țării.

Dar episodul cu Viktor Orban, care a blocat timp de o lună principala măsură a pachetului de sancțiuni – embargoul pe petrolul rusesc, a lăsat un gust amar multor țări. Acum, întrebarea este ce se pot face pentru a-l împiedica să repete ceea ce un diplomat a numit tactica „ostaticii maghiarilor” în viitor?

Multe state membre sunt dezamăgite de Ungaria. Budapesta a pierdut ultimele simpatii ale foștilor săi prieteni din Europa Centrală și de Est cu această cascadorie inutilă”, a spus un alt diplomat al UE.

Pentru Viktor Orban, însă, un lucru pare evident: tactica lui a funcționat. El nu a vrut ca livrările de petrol rusesc prin conducte să fie incluse în interdicția UE, deoarece ar pune în pericol aprovizionarea cu combustibili și ar afecta economia Ungariei. Așa că, pur și simplu, nu a fost de acord cu sancțiunile până când ceilalți lideri au cedat.

Sancțiunile includ un embargo parțial de 75% în UE asupra petrolului, exceptând Ungaria și alte țări fără ieșire la mare, iar procentajul va crește la 90% până la sfârșitul anului.

Urmăriți Impact.ro și pe
Beatrice Dumitru
Este redactor pe zona de Actualitate Impact.ro. Beatrice a absolvit Facultatea de Jurnalism și cursurile de prezentatori, redactori, reporteri și operatori tv în cadrul Academiei de Radio și...