Militar român, mort în Kosovo. Trebuia să revină acasă peste o lună: „O veste tristă pentru Armata României”

Cătălina Burghelea 15.03.2022, 08:32
Militar român, mort în Kosovo. Trebuia să revină acasă peste o lună: „O veste tristă pentru Armata României”

Armata Română este în doliu. Un militar român, aflat în misiune în Kosovo, a murit luni, 14 martie. Vestea tristă a fost făcută marți dimineață, de către reprezentanții MApN. Starea lui de sănătate s-a deteriorat brusc. Subofițerul avea 43 de ani și trebuia să se întoarcă acasă peste o lună.

A murit un militar român în Kosovo

Plutonierul-adjutant Gabi-Victor Roman, în vârstă de 43 de ani, s-a stins din viață din cauza unor afecţiuni medicale, informează Ministerul Apărării Naţionale (MApN). Militarul era în misiune în Kosovo.

Anunțul trist făcut de MApN

Luni dimineaţă, subofiţerul român a acuzat stări de rău, însoţite de ameţeli, motiv pentru care a fost internat de urgenţă într-un spital din Priştina. În ciuda eforturilor medicilor, bărbatul a pierdut lupta cu viață, cauza decesului fiind o embolie pulmonară acută, se arată într-un comunicat transmis, marţi, de MApN.

„O veste tristă pentru Armata României. Plutonierul-adjutant Gabi-Victor Roman, aflat în misiune în Kosovo, a decedat, luni, 14 martie, din cauza unor afecțiuni medicale.

În dimineața de 14 martie, subofițerul a acuzat stări de rău, însoțite de amețeli, fiind internat de urgență într-un spital din Priștina. Cu toate eforturile echipei de medici, subofițerul a decedat în seara aceleiași zile, cauza decesului fiind o embolie pulmonară acută”, e explicat MApN.

Gabi-Victor Roman urma să revină în România peste o lună

Potrivit aceleiași surse citate, „plutonierul adjutant Gabi-Victor Roman se afla în teatrul de operații Kosovo, din luna iulie 2021, într-o misiune în cadrul KFOR, pe care urma să o finalizeze în luna aprilie a acestui an”.

Ministerul Apărării Naționale a transmis condoleanțe familiei îndurerate

Militarul era căsătorit și avea un copil. Din informațiile oferite de Ministerul Apărării Naţionale, acesta era angajat în MApN din anul 2000, fiind veteran al teatrelor de operații din Irak și Afganistan.

„Conducerea Ministerului Apărării Naționale își exprimă profundul regret pentru această pierdere și transmite condoleanțe familiei îndoliate”, a scris, marți dimineață, Ministerul Apărării Naționale pe rețelele sociale.

Misiuni militare în Kosovo

Organizația Tratatului Atlanticului de Nord desfășoară o operațiune de menținere a păcii în Kosovo încă din anul 1999, în baza Rezoluţiei 1244 a Consiliului de Securitate al ONU şi a Acordului Militar-Tehnic dintre NATO, Republica Federală Iugoslavia şi Serbia, potrivit MAE.  Misiunea KFOR este de a asigura un mediu de securitate sigur şi stabil, dar și libertate de mișcare în Kosovo.

România se implică în misiuni internaționale de pace și securitate

După declarația de independență a Kosovo (17 februarie 2008), Alianța Atlanticului de Nord a decis menținerea KFOR în această țară balcanică, în baza Rezoluției 1244 a CS ONU. Dat fiind faptul că, de-a lungul timpului, situația de securitate din Kosovo s-a ameliorat, în iunie 2009, NATO a pus bazele unui proces de ajustare treptată a KFOR spre o „postură de descurajare”. Țara noastră nu recunoaște statalitatea Kosovo.

Ca stat membru al ONU, NATO și UE, România participă intens la misiuni internaţionale, în vederea asigurării securităţii, stabilităţii şi păcii, prevenirii conflictelor, soluţionării lor prin mijloace paşnice şi reconstrucţiei post-conflict.

Urmăriți Impact.ro și pe
Cătălina Burghelea
Este redactor Playtech. Absolventă a Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării și a masterului în Marketing Online din cadrul ASE, Catalina Burghelea s-a alaturat echipei de stiri de...