Vizita lui Serghei Lavrov la Ankara ar putea debloca exporturile de cereale din Ucraina. Planul Turciei

Beatrice Dumitru 03.06.2022, 15:10
Vizita lui Serghei Lavrov la Ankara ar putea debloca exporturile de cereale din Ucraina. Planul Turciei

De la începerea războiului, pe 24 februarie, transporturile de cereale din porturile ucrainene de la Marea Neagră s-au blocat și peste 20 de milioane de tone de cereale se află în silozuri. În această situație se profilează o criză alimentară care va afecta cel mai tare națiunile sărace. Ministrul rus de Externe va merge în Turcia pentru a discuta despre un plan pentru deblocarea porturilor din țara vecină.

Serghei Lavrov, vizită în Turcia

Turcia se așteaptă la progrese în ceea ce privește un plan de deblocare a exporturilor de cereale din porturile Ucrainei de la Marea Neagră, deoarece ministrul de Externe rus Serghei Lavrov va călători la Ankara, pe 8 iunie. Atât Moscova, cât și Kievul vor o soluție pentru această criză, deși ambele pun condiții, a declarat un înalt oficial turc.

Deși rămân obstacole, cum ar fi mecanismele de plată pentru produsele agricole și minele care plutesc în Marea Neagră, oficialul turc a afirmat că Moscova ar putea face pași suplimentari, după ce a declarat că este deschisă la acest plan.

Turcia negociază de ceva vreme cu părțile în acest sens. Rusia are unele condiții, dar există o șansă de progres. Rusia vrea ca această problemă să fie rezolvată, la fel ca și Ucraina și alte țări. Pot fi niște rezultate concrete, dar există și probleme tehnice și dificile, cum ar fi achizițiile de produse și transferurile de bani”, a declarat oficialul turc pentru Reuters.

Care este planul Turciei

Conflictul ruso-ucrainean a alimentat o criză alimentară globală, cu creșterea prețurilor la cereale și la îngrășăminte, ceea ce a determinat Națiunile Unite să prezinte planul de redeschidere a rutelor de transport maritim din Odesa și alte porturi ucrainene.

[rssfeed id='1609318597' template='list' posts=2]

Turcia se învecinează pe mare cu Ucraina și Rusia și a declarat că este pregătită să își asume un rol în cadrul unui „mecanism de observare”, dacă se ajunge la un acord. Acesta ar putea implica o escortă navală turcească pentru tancurile care părăsesc Ucraina și tranzitează strâmtorile Turciei, plan care va fi discutat cu Serghei Lavrov.

Rusia și Ucraina asigură aproape o treime din aprovizionarea globală cu grâu, în timp ce Mscova este și un mare exportator de îngrășăminte, iar Kievul de porumb și ulei de floarea soarelui.

Ucraina acuză Rusia că îi fură cerealele și le vinde

Ambasadorul ucrainean la Ankara Vasyl Bodnar a declarat că Rusia transportă și vinde cereale pe care le-a furat din Ucraina, inclusiv în Turcia. Kievul a solicitat ajutor autorităților de la Ankara pentru identificarea și capturarea celor responsabili de vânzare și a celor care cumpără mărfurile.

Ministrul turc de Externe a declarat că Rusia dorește ridicarea unor sancțiuni care vizează sectorul de asigurări pentru a fi de acord cu coridorul, în timp ce Ucraina nu dorește ca navele de război rusești să se apropie de docurile sale din Odesa.

Ankara are relații bune atât cu Moscova, cât și cu Kievul și a căutat să faciliteze negocierile de pace. A criticat invazia Rusiei și a vândut Ucrainei drone, dar nu a susținut sancțiunile occidentale împotriva Moscovei.

Urmăriți Impact.ro și pe
Beatrice Dumitru
Este redactor pe zona de Actualitate Impact.ro. Beatrice a absolvit Facultatea de Jurnalism și cursurile de prezentatori, redactori, reporteri și operatori tv în cadrul Academiei de Radio și...