O nouă lovitură pentru Elena Udrea. Anunțul venit direct de la CEDO

Ana Anitoiu 16.06.2022, 08:01
O nouă lovitură pentru Elena Udrea. Anunțul venit direct de la CEDO

Elena Udrea a primit o nouă lovitură, după un anunț venit de la CEDO. Curtea Europeană a Drepturilor Omului a pronunțat, miercuri, o decizie nefavorabilă fostului ministru al Turismului și Dezvoltării Regionale, care urmează să ajungă în România pentru a-și executa sentința de șase ani de închisoare, dată în dosarul „Gala Bute”.

Ce lovitură a primit Elena Udrea de la CEDO

Elena Udrea a fost condamnată la închisoare definitiv, în iunie 2018, pentru fapte de corupție. La acea vreme, se afla în Costa Rica. Magistrații i-au respins recursul în anulare pe 7 aprilie. În aceeași zi, autorităţile române au emis un mandat de arestare pe numele ei și a fost reținută în Bulgaria,  de unde încerca să ajungă în Grecia.

Justiția din Bulgaria a confirmat mandatul european de arestare. Apoi, Elena Udrea a sesizat CEDO, cerând suspendarea de urgenţă a executării acestuui mandat, precum și să nu fie extrădată în România. Fosta „blondă de la Cotroceni” a precizat că urmează să fie închisă în condiţii necorespunzătoare, din cauza supraaglomerării penitenciarelor din România.

În plus, Elena Udrea a preecizat că a primit ameninţări cu moartea în timp ce se afla în arest preventiv. Mai mult, a spus că a fost condamnată de o instanţă constituită nelegal, ce nu a fost independentă şi imparţială.

Totuși, magistrații de la Curtea Europeană a Drepturilor Omului nu au fost convinși de probele și argumentele Elenei Udrea. Aceștia au hotărât, miercuri, să refuze suspendarea mandatului european de arestare.

O noua lovitura pentru Elena Udrea
Elena Udrea. Foto: Inquam Photos/ George Calin

Când va fi extrădată Elena Udrea

Procedurile de extrădare a Elenei Udrea din Bulgaria se vor încheia până la data de 20 iunie, potrivit unei declarații pe care a făcut-o, miercuri, ministrul de Interne, Lucian Bode. Oficialul a precizat că nu poate spune în ce zi va ajunge în țară fostul ministru al Turismului.

„Se analizează un plan de preluare, locaţie, mod de deplasare şi aşa mai departe şi până în data de 20 iunie structurile statului român abilitate în acest sens vor proceda la preluarea şi transferul la o unitate a Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor”, a spus Lucian Bode.

Ministrul a mai spus că, din ce a înțeles de la colegii săi din Ministerul Afacerilor Interne, lucrurile nu sunt extrem de complicate în ceea ce privește extrădarea Elenei Udrea din Bulgaria, după ce magistrații bulgari au pronunțat o decizie în acest sens.

Data extrădării Elenei Udrea ar fi chiar joi, 16 iunie. Ea ar urma să fie preluată de autoritățile române de la Vama Ruse, urmând apoi a fi dusă la penitenciarul de femei Târgșor, potrivit unor surse citate de G4Media.ro.

Urmăriți Impact.ro și pe
Ana Anitoiu
Cine sunt? Un om, înainte de orice altceva. Mi-am descoperit înclinația către scris pe vremea când n-aveam buletin. Mă fascina Eminescu și câștigam un concurs de poezii. La liceu, am lăsat...