O nouă amenințare din partea lui Putin. Rachetele intercontinentale hipersonice tip Satan-2, pregătite pentru armata Rusiei

Elena Avramescu 10.11.2022, 15:17
O nouă amenințare din partea lui Putin. Rachetele intercontinentale hipersonice tip Satan-2, pregătite pentru armata Rusiei

Veste proastă venită din partea statului rus. Se întâmplă după ce în luna mai a acestui an, Dmitri Rogozin, fostul șef al Roscosmos, a făcut o declarație îngrijorătoare, spunând că în jur de 50 de rachete intercontinentale hipersonice tip Satan-2 sunt în producție de masă, astfel că în curând vor fi predate armatei ruse.

Rachetele balistice rusești Satan-2, pregătite de luptă

„Testele de proiectare a zborului Sarmat (ICBM) pot continua înainte de sfârșitul acestui an, cu o a doua lansare de testare care ar putea fi efectuată”, a notat un oficial al Ministerului Apărării pentru agenția de presă de stat TASS.

Întâmplarea faca ca, în cursul zilei de marți, Moscova să anunțe că armata Rusiei va face al doilea test al uriașei rachete balistice Satan-2, înainte de sfârșitul acestui an, după mai multe amânări consecutive.

Racheta Satan-2 este extrem de impunătoare, de dimensiuni foarte mari, având înălțimea unui bloc de 14 etaje, fiind special concepută pentru a evita sistemele de apărare antirachetă, oferind sistemelor de supraveghere o fereastră foarte scurtă de urmărire a acesteia, notează The Mirror.

În plus, greutatea acesteia este de nu mai puțin de 220 de tone, o înălțime de 35,3 metri, iar raza sa de acțiune este estimată între 10.000 și 18.000 de kilometri, fiind capabilă să transporte mai multe focoase deodată. Vladimir Putin se mândrește cu noile arme distrugătoare, spunând că acestea pot să atingă orice țintă de pe Pământ.

Rachetele intercontinentale hipersonice tip Satan-2, pregatite pentru armata Rusiei
Rachetele intercontinentale hipersonice tip Satan-2, pregatite pentru armata Rusiei

La data de a avut loc primul test al acestor rachete, la care evident că a fost prezent și Vladimir Putin, iar lansarea a avut loc de pe cosmodromul Plesetsk din nordul Rusiei.

Cu câteva luni în urmă, fostul vicepremier Iuri Borisov, a dat mai multe informații cu privire la această rachetă, spunând că este în producție în masă, fără să spună clar despre obiectivul lui Putin, și anume că Satan-2 o să fie în serviciu de luptă până în luna decembrie.

În urmă cu scurt timp, mai mulți analiștii militari internaționali au ținut să afirme că racheta R-36M2 Voevoda a Rusiei a fost testată de nu mai puțin de 17 ori, înainte de a fi pusă în serviciu de luptă.

Rusia primește drone și rachete din Iran

Veștile bune pentru Rusia nu se opresc aici. În urmă cu doar o lună de zile s-a aflat că Iranul și-a întărit angajamentul de a furniza arme Moscovei, potrivit oficialilor de securitate din SUA. În acest sens, Teheranul a acceptat să trimită drone de atac, dar și ceea ce unii oficiali au descris ca fiind primele rachete sol-sol de fabricație iraniană destinate utilizării împotriva orașelor ucrainene și a trupelor.

Noul flux de arme din Iran ar putea ajuta la compensarea a ceea ce oficialii administrației Biden spun că au fost pierderi uriașe în echipamentul militar rusesc de la invadarea Ucrainei, în februarie, și o scădere rapidă a ofertei de muniții ghidate de precizie de tipul celor folosite în atacurile de săptămâna trecută împotriva mai multor orase ucrainene.

Urmăriți Impact.ro și pe
Elena Avramescu
Este redactor Impact.ro. Absolventă a Colegiului Naţional ”Mihai Eminescu” din Buzău, precum şi a Facultăţii de Jurnalism din cadrul Universității Hyperion din Bucureşti, Elena Avramescu...