O bătrânică din Ucraina, numită „Babușka Z”, a ajuns un simbol pentru războiul lui Putin

Elena Avramescu 06.05.2022, 09:42
O bătrânică din Ucraina, numită „Babușka Z”, a ajuns un simbol pentru războiul lui Putin

O femeie ucraineană în vârstă a devenit un simbol al sprijinului pentru invadarea Ucrainei de către Rusia, după ce pensionarul i-a salutat din greșeală pe soldații ucraineni cu un banner sovietic. Popularitatea ei virală vine în perioada premergătoare sărbătorii Rusiei de 9 mai, Ziua Victoriei, când nostalgia pentru Uniunea Sovietică și înfrângerea Germaniei naziste în cel de-al Doilea Război Mondial este la cote maxime.

„Babușka Z”, noul simbol pentru războiul lui Putin

La începutul lunii aprilie, un videoclip care arată o bătrână salutând soldații ucraineni cu un banner sovietic roșu a devenit viral. Deși soldații purtau steaguri ucrainene pe mânecile uniformei, pensionara i-a confundat cu trupe rusești, spunându-le soldaților că ea și soțul ei „au așteptat, s-au rugat pentru ei, pentru Putin și pentru toți oamenii”.

Soldații i-au luat bannerul bătrânei când au început să-i dea mâncare. Dar când pensionara a văzut că trupele au pus steagul pe pământ și l-au șters în noroi, a dat mâncarea înapoi.

Ea le-a spus soldaților că părinții ei au luptat pentru steagul sovietic în al Doilea Război Mondial și că președintele ucrainean Volodimir Zelenski a provocat invazia Rusiei pentru că „nu a găsit un punct comun cu președintele rus Vladimir Putin”.

Nostalgia pentru victoria sovietică în al Doilea Război Mondial, combinată cu afirmațiile Kremlinului că populația rusofonă a Ucrainei a fost persecutată de guvern, înseamnă că rușii pro-război au luat-o rapid pe bunica ucraineană la inimă.

Povestea ei a fost preluată rapid de presa de stat rusă, care a lăudat curajul și rezistența bunicii. Reacția ei a fost folosită ca dovadă că invazia Ucrainei de către Rusia a avut sprijinul local în rândul localnicilor, care vedeau trupele rusești drept „eliberatori”.

Radiodifuzorul de stat rus Channel One a prezentat babușka atât pe 7 aprilie, cât și pe 9 aprilie. Patru zile mai târziu, ambasadorul Rusiei la ONU, Dmitri Polyanskiy, a spus că femeia în vârstă simbolizează „o altă Ucraina”, una care ar putea avea „relații de bună vecinătate” cu Rusia.

Babuska Z, noul simbol pentru razboiul lui Putin
Babuska Z

Steagul purtat de pensionar, un steag roșu cu ciocan, seceră și stea, în stilul steagurilor arborate peste Reichstag în timpul victoriei sovietice asupra Germaniei naziste în al Doilea Război Mondial, este, de asemenea, atașat de emoții puternice în Rusia. Steagurile sovietice au fost văzute alături de tricolorul rus în așa-numitele orașe ucrainene „eliberate” capturate de forțele ruse.

Alături de literele Z și V, așa-numita „Babushka Z” a devenit un simbol de miting pentru rușii pro-război.

Imaginea femeii în vârstă, steagul în mână, a fost reprodusă în picturi murale la fel de îndepărtate ca insula Sahalin a Rusiei din Orientul Îndepărtat. Ea a inspirat cărți poștale, bannere stradale, panouri publicitare și chevronuri militare. Piața online rusă OZON vinde chiar și autocolante cu imaginea ei pentru 280 de ruble.

Una dintre primele angajamente publice pentru oficialii din Mariupolul ocupat de ruși a fost dezvelirea unei statui care o imortaliza pe femeie în inima orașului ucrainean lovit. În orașul rus Voronezh, la aproximativ 325 de kilometri de granița ruso-ucraineană, un artist a realizat o sculptură din lemn sculptată a babușka. Steagul roșu al victoriei în mâinile statuii a fost adus din Republica Populară separatistă Donețk din Ucraina.

O sculptură similară a apărut în orașul rus Belgorod, chiar mai aproape de granița cu Ucraina, dar oficialii au fost forțați în cele din urmă să dea jos statuia pe fondul unui vandalism în curs.

Pensionara, despre care se spune că se numește Anna, locuiește împreună cu soțul ei într-o zonă deținută de ucraineni, în apropiere de orașul Dvorichna, la 5 kilometri de frontul din nord-estul Ucrainei. Anna și soțul ei au refuzat să-și evacueze satul, deoarece nu voiau să-și lase animalele de companie în urmă.

Urmăriți Impact.ro și pe
Elena Avramescu
Este redactor Impact.ro. Absolventă a Colegiului Naţional ”Mihai Eminescu” din Buzău, precum şi a Facultăţii de Jurnalism din cadrul Universității Hyperion din Bucureşti, Elena Avramescu...