Analiză CNN: Depășește Rusia retorica „operațiunii speciale” și declară război Ucrainei pe 9 mai? Simbolismul din spatele deciziilor lui Vladimir Putin

Beatrice Dumitru 04.05.2022, 12:33
Analiză CNN: Depășește Rusia retorica „operațiunii speciale” și declară război Ucrainei pe 9 mai? Simbolismul din spatele deciziilor lui Vladimir Putin

Rusia a invadat Ucraina pe 24 februarie, dar președintele Vladimir Putin a insistat că trupele sale efectuează o „operație militară specială” în loc să declare război. Dar oficialii și analiștii occidentali cred că asta s-ar putea schimba pe 9 mai, o zi simbolică pentru Rusia, cu o declarație oficială de război care va deschide calea pentru ca liderul rus să-și intensifice campania.

Ce va face Vladimir Putin pe 9 mai

9 mai, cunoscută drept „Ziua Victoriei” în Rusia, celebrează înfrângerea naziștilor de către Moscova în 1945, în cel de-Al Doilea Război Mondial. Evenimentul este marcat de o paradă militară la Moscova, iar liderii ruși stau pe mormântul lui Vladimir Lenin din Piața Roșie. Președintele rus pare să acordă o atenție deosebită simbolismului, având în vedere că a lansat invazia a doua zi după „Ziua Apărătorului Patriei”, o altă sărbătoare militară importantă a țării.

Oficialii occidentali au presupus de mai mult timp că Vadimir Putin va valorifica semnificația simbolică și valoarea propagandistică a zilei pentru a anunța fie o realizare militară în Ucraina, fie o escaladare majoră a ostilităților, fie ambele, notează CNN.

Analiză CNN: Depășește Rusia retorica „operațiunii speciale” și declară război Ucrainei pe 9 mai? Simbolismul din spatele deciziilor lui Vladimir Putin
Rusia celebrează cu o paradă ziua de 9 mai. Sursa foto: Youtube

Pregătire pentru mobilizare?

Vladimir Putin are multe opțiuni pe masă, potrivit lui Oleg Ignatov, analist senior pentru Rusia la Crisis Group. „Declararea războiului este cel mai dificil scenariu”, a spus el.

O altă opțiune pentru liderul de la Kremlin este adoptarea legii de mobilizare a Rusiei, care poate fi folosită pentru a demara o mobilizare militară generală sau parțială „în cazuri de agresiune împotriva Federației Ruse sau de amenințare directă de agresiune, de izbucnire a conflictelor armate îndreptate împotriva Federației Ruse„. Acest lucru ar permite guvernului nu doar să recruteze trupe, ci și să pună economia țării pe picior de război.

Forțele ruse au pierdut cel puțin 15.000 de soldați de la începutul războiului și vor fi necesare întăriri pentru ca Moscova să-și atingă obiectivele în Ucraina. Mobilizarea ar putea însemna extinderea recrutării pentru soldații aflați în prezent în forțele armate, chemarea rezerviștilor sau aducerea bărbaților cu vârsta de luptă care au pregătire militară, a mai afirmat Oleg Ignatov.

Ar schimba întreaga narațiune a Kremlinului. Este o decizie foarte riscantă, deoarece o mobilizare la scară largă ar afecta economia rusă aflată în dificultate”, a declarat Oleg Ignatov, adăugând că mișcarea îl va forța pe Putin să admită că invazia Ucrainei nu a mers conform planului.

În plus, ar putea diminua sprijinul rușilor pentru Vladimir Putin, pentru că unii susțin invadarea Ucrainei, dar fără a dori să meargă personal să lupte, a spus analistul, adăugând că este posibilă și varianta ca președintele rus să adopte legea mobilizării fără să declare oficial război Ucrainei. De asemenea, ar putea impune legea marțială care include reguli precum restricții pentru părăsirea țării bărbaților cu vârstă de luptă.

Ce s-ar mai putea întâmpla

Dacă liderul de la Kremlin nu declară război, o altă opțiune include anexarea teritoriilor separatiste Lugansk și Donețk din estul Ucrainei, un impuls major pentru lupta pentru Odesa, sau declararea controlului deplin asupra orașului-port Mariupol. Există, de asemenea, indicii că Rusia ar intenționa să declare și să anexeze o „republică populară” în orașul Herson.

Vladimir Putin va putea să declare că armata rusă a avut niște victorii în Ucraina și poate încerca să folosească această dată pentru a-și consolida sprijinul”, a mai spus Oleg Ignatov.

Purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat al SUA Ned Price a declarat că există „motive întemeiate să credem că rușii vor face tot ce le stă în putință pentru a folosi ziua de 9 mai în scopuri propagandistice”. Cu toate acestea, este greu de prezis ce vor face Rusia și președintele său, a afirmat analistul.

Toate deciziile sunt luate de un om și de câțiva consilieri ai săi”, a spus acesta.

După 70 de zile de război, Rusia nu și-a îndeplinit niciun obiectiv important și se concentrează pe cucerirea Donbasului, din estul Ucrainei, în timp ce UE a anunțat al șaselea pachet de sancțiuni împotriva Moscovei.

Urmăriți Impact.ro și pe
Beatrice Dumitru
Este redactor pe zona de Actualitate Impact.ro. Beatrice a absolvit Facultatea de Jurnalism și cursurile de prezentatori, redactori, reporteri și operatori tv în cadrul Academiei de Radio și...