O arhiepiscopie din România și-a făcut propria firmă de asigurări. Astfel că parohiile vor fi obligate să încheie poliţe

Stan Filon 11.11.2020, 18:02
O arhiepiscopie din România și-a făcut propria firmă de asigurări. Astfel că parohiile vor fi obligate să încheie poliţe

Biserica se lansează în afaceri cu asigurări! Arhiepiscopiei Sucevei şi Rădăuţilor și-a înființat propria firmă de asigurări și a trecut la amenințări deja. Începând cu data de 1 noiembrie, preoţii şi monahii din judeţul Suceava sunt obligaţi să îşi asigure bunurile parohiale la firma de asigurări a Arhiepiscopiei Sucevei şi Rădăuţilor.

Arhiepiscopia Sucevei şi Rădăuţilor și-a făcut firmă de asigurări

Chiar dacă statul român alocă anual sute de milioane de lei pentru finanțarea lăcașurilor de cult și pentru salarizarea personalului clerical din România, Biserica Ortodoxă Română se implică și în afaceri foarte bănoase. Aceasta deține monopol în ceea ce privește vânzarea lumânărilor, a icoanelor, a vinului liturgic, precum și a celorlalte obiecte de cult. De asemenea, bisericile ortodoxe sunt scutite de la plata taxelor și impozitelor la stat, ba mai mult, unele dintre acestea desfășoară activități comerciale, după cum arată datele oficiale ale Registrului Comerțului.

Una dintre ultimele afaceri aparține Arhiepiscopiei Sucevei şi Rădăuţilor, care și-a făcut o firmă de asigurări. Acum, toții preoții au fost obligați să-și schimbe asuguratorl. Ordinul nu a venit prin viu grai, ci chiar printr-o circulară care a ajuns la toți preoții din Arhiepiscopia Sucevei şi Rădăuţilor.

Arhiepiscopia Sucevei si Radautilor are firma de asigurari
Arhiepiscopia Sucevei si Radautilor are firma de asigurari

Preoții, obligați să schimbe firma de asigurări

Firma de asigurări a Arhiepiscopiei Sucevei şi Rădăuţilor se numeşte SC ASR Bucovina SRL. ”Ca urmare a hotărârii Permanenţei Consiliului Eparhial nr. 3367 din data de 29.10.2020, vă aducem la cunoştinţă că toate poliţele de asigurare care aparţin unităţilor de cult din cadrul Arhiepiscopiei Sucevei şi Rădăuţilor se vor încheia doar prin societatea comercială S.C ASR Bucovina SRL care aparţine eparhiei noastre începând cu data de 1.11.2020. Vă rugăm respectuos să comunicaţi tuturor unităţilor de cult de pe raza Protopopiatului”, se arată în decizia instituţiei bisericeşti.

Firma Arhiepiscopiei Sucevei şi Rădăuţilor a fost înfiinţată pe 15 octombrie, iar hotărârea Permanenţei Consiliului Eparhial a provocat nemulţumiri în rândul preoţilor, potrivit unor relatări din presa locală. Parohiile sunt acum forţate să renunţe la contractele pe care le-au încheiat cu alţi asiguratori, ceea ce ar genera tensiuni. Documentul nu precizează ce pățesc preoții care nu se supun ordinului venit de la Arhiepiscopia Sucevei şi Rădăuţilor.

Urmăriți Impact.ro și pe
Stan Filon
Mi-am dorit întotdeauna ca articolele mele să schimbe lucrurile în bine, fie că am scris despre corupția din România  sau am prezentat poveștile de viață ale unor oameni obișnuiți. Îmi...