Atenție, șoferi! Cum se va putea face dovada asigurării RCA, din 10 septembrie 2020. Schimbarea care apare la controlul rutier

Stan Filon 08.09.2020, 19:00
Atenție, șoferi! Cum se va putea face dovada asigurării RCA, din 10 septembrie 2020. Schimbarea care apare la controlul rutier

Vești bune pentru șoferii din România! Aceștia au aflat cum se va putea face dovada asigurării RCA, începând de joi, 10 septembrie 2020. Schimbarea apare în Codul Rutier. Aceștia nu vor mai fi obligați să arate polițistului de la Rutieră asigurarea RCA.

Modificare în ceea ce privește polița RCA! Șoferii pot face dovada plății în format electronic

Așadar, existența asigurării obligatorii de răspundere civilă auto (RCA) va putea fi demonstrată cu mai multe documente și în mai multe feluri, din data de 10 septembrie. Potrivit unui act normativ al Autorității de Supraveghere Financiară (ASF), care se va aplica de joi, șoferii le pot arăta polițiștilor dovada RCA și pe telefonul mobil.

Această schimbare vine în contextul în care, până acum, dovada asigurării se putea face numai prin prezentarea în format tipărit a poliței RCA. Așa cum reiese din Norma ASF 36/2020, care a apărut aseară în Monitorul Oficial și va intra joi în vigoare, se va modifica Norma ASF 20/2017 astfel încât dovada asigurării RCA să poată fi făcută inclusiv cu contractul de asigurare, nu doar cu polița de asigurare. Ambele acte pot fi prezentați de șoferi și în format electronic. 

Modificare în ceea ce privește polița RCA! Șoferii pot face dovada plății în format electronic
Modificare în ceea ce privește polița RCA! Șoferii pot face dovada plății în format electronic

 

Polițiștii pot căuta și într-o bază de date, dacă autoturismul are o asigurare RCA valabilă

În plus, dacă șoferul nu posedă niciunul dintre cele două acte, fizic sau în format electronic, atunci oamenii legii mai au o posibilitate să vadă dacă șoferul are sau nu asigurare pentru autoturism. Existența asigurării RCA va putea fi verificată de autorități direct în baza lor de date. Acest lucru va fi valabil numai în cazul asigurărilor obligatorii emise în România.

Regula prezentării în format tipărit sau electronic va fi aplicabilă și în cazul asigurărilor RCA emise în alte state, care au valabilitate pe teritoriul României.

Până pe data de 10 septembrie, dovada asigurării RCA se poate face numai prin prezentarea în format tipărit a poliței RCA, comunică Poliția Română. Asta înseamnă că de joi vor fi două documente în baza cărora se va putea dovedi existența asigurării RCA, iar acestea vor putea fi prezentate chiar și pe telefon sau pe tabletă. Plus că va exista și opțiunea verificării direct în baza de date a autorităților.

Trebuie știut faptul că toate polițele RCA se raportează către o bază de date centrală la nivel național, gestionată de Biroul Asiguratorilor de Autovehicule din România și denumită Administrare Istoric Date Asigurări Auto sau, pe scurt, AIDA. În această bază de date se poate verifica, la cel mult cinci zile de la încheiere, orice poliță RCA emisă de către asigurătorii autorizați. Dacă șoferii nu vor putea face dovada pății RCA, iar polițiștii nu vor găsi dovada plății unei asigurări RCA, pot primi amenzi de până la 2.000 de lei.