Calendar ortodox luni 2 noiembrie. Ce sărbătorește Biserica astăzi

Ana Anitoiu 02.11.2020, 08:14
Calendar ortodox luni 2 noiembrie. Ce sărbătorește Biserica astăzi

Calendar ortodox luni 2 noiembrie. Este sărbătoare importantă astăzi. Biserica Ortodoxă prăznuiește un sfânt care a făcut minuni atât în timpul vieții, cât și după moartea sa.

Calendar ortodox luni 2 noiembrie. Ce sfinți sunt sărbătoriți

La data de 2 noiembrie, sunt prăznuiți de către Biserica Ortodoxă Sfântul Gavriil Mărturisitorul, cel Nebun pentru Hristos, mare făcător de minuni, şi Sfinţii Mucenici Achindin, Pigasie, Aftonie, Elpidifor și Agapie.

Sfântul Gavriil Mărturisitorul, cel Nebun pentru Hristos, s-a născut cu numele de Goderdzi Urghebadze, pe 26 august 1929, la Tbilisi, capitală Georgiei. El a murit pe 2 noiembrie 1995. A fost canonizat pe 21 decembrie 2012, de către Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe a Georgiei.

El a fost canonizat în rândul sfinţilor celor nebuni pentru Hristos. Pomenirea liturgică a acestora se face ca pentru sfinţii monahi, chiar şi atunci când au fost simpli mireni, potrivit crestinortodox.ro.

Sfinții Mucenici Achindin, Pigasie, Aftonie, Elpidifor și Agapie au fost creștini persani, în vremea domniei împăratului Sapor al ÎI-lea (339-379). Au fost supuși unor torturi cumplite. Unul dintre torționari, Aftonie, a început să creadă în Hristos și a fost omorât pe loc.

Calendar ortodox luni 2 noiembrie. Ce sfinti sunt sarbatoriti astazi
Sfantul Gavriil Mărturisitorul, cel Nebun pentru Hristos

Elpidifor a fost nobil, la curtea împăratului. A spus că este creștin și a fost condamnat de împărat la moarte prin decapitare.

Achindin, Pegasius și Anempodistus, prăznuiți și de greco-catolici, au fost aruncați într-un cuptor de foc alături de 28 de soldați, dar și de mama împăratului, ca pedeapsa pentru credința lor.

Calendar ortodox luni 2 noiembrie. Ce minuni a făcut Sfântul Gavriil

Icoana Sfântului Gavriil a început să fie izvorască mir cu parfum puternic de flori, în special trandafir. Aceasta a dus la numeroase vindecări de cancere și alte boli.

Prima vindecare a avut loc în familia Arsenadzé, în anul 2014. Doi părinții au cumpărat în ziua Învierii o icoană cu Sfântul Gavriil Mărturisitorul, cel Nebun pentru Hristos, de la Catedrala Sfintei Treimi din Tibilisi. Fetița lor cea mică, diagnosticată cu cancer, a fost unsă de mama ei cu acest mir. Copila s-a vindecat complet.

De asemenea, un băiețel în vârstă de cinci ani, mut din naștere, a început brusc să vorbească foarte clar, după ce a fost uns pe frunte cu acest mir.

Totodată, mirul de la icoana Sfântului Gavriil a vindecat o femeie care suferea de erizipel la un picior și o fetiţă de 13 ani care a fost diagnosticată cu bradicardie și cu blocaj atri-ventricular complet încă de la naștere. Sfântul i s-a arătat în vis mamei copilei și i-a promis că fetița i se va vindeca. Ceea ce s-a și petrecut, fără ca ea să mai fie operată.

Urmăriți Impact.ro și pe
Ana Anitoiu
Cine sunt? Un om, înainte de orice altceva. Mi-am descoperit înclinația către scris pe vremea când n-aveam buletin. Mă fascina Eminescu și câștigam un concurs de poezii. La liceu, am lăsat...