Raluca Turcan, despre când va avea loc prima majorare a pensiilor. Câţi bani vor primi în plus pensionarii

Nicu Stan 05.06.2021, 18:50
Raluca Turcan, despre când va avea loc prima majorare a pensiilor. Câţi bani vor primi în plus pensionarii

Raluca Turcan, despre când va avea loc prima majorare a pensiilor. Câţi bani vor primi în plus pensionarii, vedeți în rândurile de mai jos.

Raluca Turcan a vorbit despre prima majorare a pensiilor. Când va avea loc

Raluca Turcan a vorbit despre când va avea loc prima majorare a pensiilor. Câţi bani vor primi în plus pensionarii la următoarea majorare a pensiilor.

În anul 2022, pensiile se vor majora cel puțin cu rata inflației, după cum a anunțat ministrul Raluca Turcan. De asemenea, ea a menționat că tot din 2022 se va putea aplica actuala legislație a pensiilor, urmând ca în viitor să existe o nouă lege a pensiilor.

Pensiile ar urma sa fie marite conform cu inflatia anul viitor
Pensiile ar urma sa fie marite conform cu inflatia anul viitor

Legea pensiilor nu ar fi permis decât o majorare de 14% anul trecut

În plus, ministrul Muncii a explicat că legislația actuală a permis creșterea pensiilor cu 14%, mărire care s-a realizat la finalul anului trecut.

“Legislaţia pe care o avem în momentul de faţă ne-a permis ca anul acesta să mergem pe majorarea pensiilor de 14% făcută la finalul anului trecut şi în condiţiile în care noua lege a pensiilor, cel mai probabil, va fi gata la finalul anului 2022, înseamnă că anul viitor vom rămâne cu actuala legislaţie în materie de pensii şi cel mai probabil vor creşte cel puţin cu rata inflaţiei”, a declarat Raluca Turcan, potrivit Agerpres.

Sistemul de pensii este plin de inechități

Ministrul Muncii a mai precizat că există o serie de inechități în actualul sistem de pensii, iar mii de persoane își câștigă drepturile bănești în instanță.

“Există mii de pensionari care câştigă în instanţă împotriva statului român şi atunci avem obligaţia să creştem contributivitatea la sistemul de pensii aducând în calcul pensiilor cât mai multor oameni toţi indicatorii de contributivitate, să reducem inechităţile, să facem sustenabil şi predictibil acest sistem, nu la bunul plac al decidenţilor politici care, de obicei în ajun de campanii, mai majorează pensiile, şi în acelaşi timp să digitalizăm toate dosarele de pensii”, a mai adăugat Raluca Turcan.

Toate pensiile vor fi evaluate

Raluca Turcan, a anunțat care vor fi demersurile ce vor fi făcute în următoarea perioadă, pentru operațiunile de evaluare a tuturor dosarelor de pensii.

Una dintre intervențiile vitale în următoarea perioadă va fi procesul de recrutare pentru personal suplimentar, angajat pe o perioadă determinată pentru operațiunile de evaluare a dosarelor.

Câte dosare au fost verificate până acum

“La nivel național, am ajuns deja la 310.000 dosare evaluate, în condițiile în care am început acest proces cu resursele modeste existente la nivelul caselor teritoriale din toată țara.

Ne-am propus ca, în a doua parte a anului viitor, să finalizăm digitalizarea tuturor celor 5 milioane de dosare din România, iar, pentru a atinge acest obiectiv, resursa umană actuală – 1.300 de angajați la nivel național – nu este suficientă”, a scris Raluca Turcan.