Salarii la Poșta Română – câți bani se câștigă ca poștaș, dar și ca diriginte la poșta de stat

Daria Petrescu 21.10.2020, 19:36
Salarii la Poșta Română – câți bani se câștigă ca poștaș, dar și ca diriginte la poșta de stat

Toată lumea știe că nu este atât de simplu să fii poștaș în România și asta pentru că această meserie presupune deplasări pe teren. Astfel că, idiferent dacă vremea este plăcută sau mai puțin plăcută, majoritatea poștașilor es pe teren. Sigur că, sunt și angajații ghișeului de la Poșa Română. Și salariul lor este acceptabil, dacă luăm în considerare și bonusurile.

Salarii la Poșta Română

Poșta Română are în prezent peste 25.000 de angajati, iar 11.400 sunt poștași. Puțini sunt însă, cei care știu, ce salariu are un angajat la stat. Potrivit wall-street.ro, salariul mediu al unui postas este de 2.200 de lei brut. La acesta se adaugă bonuri de masa. De asemenea, postasii sunt incadrati pe post de agenti postali și factori postali distribuitori. Din totalul de 24.893 de salariați, 67 % sunt femei.

Această meserie este destul de grea, pentru că presupune deplasari pe teren și contactul cu zeci de oameni pe zi, cee ace nu este deloc ușor.

„Salariul unui factor poștal este de aproximativ 2.200 de lei brut, la care se adaugă bonuri de masă. Intervalurile salariale variază între

-2.080 lei brut (1.263 lei net – n.red)

-Suma de 2.210 lei brut, 2.374 lei brut și 2.549 lei brut (1.524 lei net -n.red)”, a declarat recent Poșta Românâ.

În cazul în care angajații de la Poștă sunt nevoiți să lucreze sâmbăta și duminica, dar și în zilele de sărbătoare legală, primesc un bonus. Aceștia primesc 50% din salariul de bază. De asemenea, dacă lucrezi pet imp de noapte, angajatul primește 25% din salariul de bază. Șefii au o indemnizatie de conducere de până la 4.000 de lei lunar.

Cât contează experiența

În 2019, un poștaș din Fălticeni câștiga un salariu de 1.600 de lei lunar, după 21 de ani lucrați în domeniu, potrivit site-ului undelucram.ro

Poșta română oferă bonusuri angajaților
Poșta română oferă bonusuri angajaților

De asemenea, o persoană angajată full time în Făgăraș, cu o experiență în domeniu de 3 ani, câștiga în ianuarie 2019 un salariu lunar net de 1.601 lei.

În București, un astfel de angajat, cu o experiență în domeniu de 12 ani, câștig în decembrie 2018 un salariu lunar net de 1.200 de lei.

Poșta oferă bonusuri angajaților

La fel ca și în cazul altor joburi, salariaţii primesc pentru orele lucrate în zilele de sâmbată, duminică, un bonus. La fel se întâmplă şi în zilele de sărbătoare legală. Sporul este de 50% din salariul de bază.

Poşta Română, amendată cu 35.000 de lei

În luna august, Poşta Română a primit o amendă de 35.000 de lei de la Autoritatea Naţională pentru Comunicaţii. Decizia a fost luată,  după ce s-a ajuns la concluzia că nu s-au respectat mai multe reguli. Astfel că, nu s-a respectat nici măcar cerinţele minime de calitate.

„În cadrul unei acţiuni de control desfăşurate la CNPR, am verificat respectarea de către companie a obiectivelor de calitate pentru anul 2019. Acestea au fost prevăzute în legislaţia din domeniul serviciului poştal universal.

Pentru că CNPR nu a îndeplinit cerinţele minime de calitate impuse de reglementările în vigoare, neasigurând livrarea la timp a trimiterilor interne de corespondenţă prioritară, am aplicat o amendă în cuantum total de 35.000 lei”, a declarat Cristin Popa, director executiv al ANCOM.

Urmăriți Impact.ro și pe