Noutate importantă în învăţământ. Profesorii, evaluaţi de către elevi la final de semestru

Ioana Bucur, Diana Timișoreanu 19.04.2021, 22:49
Noutate importantă în învăţământ. Profesorii, evaluaţi de către elevi la final de semestru

Noutate importantă în învățământul din România. Profesorii, evaluaţi de către elevi la final de semestru. Proiectul îndrăzneț al Ministerului Educației ar putea avea un impact major asupra modului și ritmului de predare.

Profesorii, evaluaţi de către elevi la final de semestru

Profesorii, evaluaţi de către elevi la final de semestru. Rolurile s-ar putea schimba, chiar dacă doar de două ori pe an. Ministerul Educației este în plin proces de elaborare a unei metologii ce ar ajuta la obținerea unui tablou realist al realității din învățământul românesc, la nivelul fiecărei clase din țară.

„Ministerul Educației este în proces de elaborare a unei metodologii de consultare a elevilor la finalul fiecărui semestru, în așa fel încât să se colecteze feedback despre profesorii lor, iar acesta să fie folosit în evaluarea cadrelor didactice”, a anunţat secretarul de stat din Ministerul Educației Radu Szekely în cadrul conferinței Teach for Romania – FIERST „Scalarea bunelor practici pentru o educație incluzivă”.

Secretarul de stat a explicat că acest „feedback” va fi obținut cu ajutorul unui chestionar ce va fi distribuit în toate școlile din România. Radu Szekely și-a exprimat dorința ca acest lucru să se întâmple din anul școlar în curs.

„Acest chestionar despre care vorbeam și metodologia de feedback ar trebui să fie aplicate în toate școlile din România în momentul în care Ministerul și Consiliul Național al Elevilor semnează acest protocol, ceea ce sper să se întâmple în următoarele două-trei săptămâni”, a mai spus Szekely.

Evaluarea nationala 2021. De ce spun profesorii ca subiectele la matematica au fost date ”cu rautate”
Elevii și-ar putea evalua profesorii

„Nu am pornit cu obiectivul de a introduce sancțiuni pentru profesori”

Chestionarul va fi anonim, a mai precizat Szekely, și va fi completat de elevii de la gimnaziu și liceu. Întrebările vor fi legate de atmosfera de la ore, ritmul de predare și structurarea materiei de către profesor sau dacă dascălul are abilități digitale. Potrivit secretarului de stat din Ministerul Educației, obiectivul consultării nu este introducerea unor sancțiuni pentru profesori, însă acestea nu pot fi excluse.

„Chestionarul va fi unul anonim și va putea fi completat de elevii de la gimnaziu și liceu. Întrebările de la care am pornit privesc siguranța elevilor la clasă, dacă ei consideră că profesorul este un model de urmat, care este atmosfera de la ore, dacă profesorul se încadrează cu materia la timp, dacă are abilități digitale. Nu am pornit cu obiectivul de a introduce sancțiuni pentru profesori, chestionarul este doar un instrument orientativ. Mai întâi să vedem cum funcționează și după aceea putem gândi metode de sancționare dacă sunt semnalate abateri grave de comportament, spre exemplu. Noi am propus să fie aplicat până la finalul acestui an școlar la nivel național, nu doar în școli pillot. Chestionarul este în lucru acum, am mai simplifac din formulări și am mai adăugat câteva întrebări”, a explicat Rareș Voicu, președintele Consiliului Național al Elevilor, pentru Edupedu.ro.

Chestionarul ce urmează să fie distribuit în școlile și liceele din toată țara va fi structurat pe trei teme:

  • calitatea actului educațional și a evaluării elevilor,
  • relația profesor-elev și elev-profesor,
  • atmosfera la oră și conduita profesorului.

Un model de fișă de feedback semestrial pentru evaluarea profesorilor poate fi văzut AICI.

Urmăriți Impact.ro și pe
Ioana Bucur
Fac parte din grupul curajoșilor care au decis să rămână în România și sunt dovada vie a faptului că destinul găsește mereu o cale de a ne  aduce pe drumul ce ne-a fost ales. Mă...