Ultimă oră! Anunț important de la Ministerul Educației, despre colaborarea cu asociația lui Alexandru Cumpănașu. E oficial

Iancu Andreea, Mihai Ianoși 16.04.2021, 17:19
Ultimă oră! Anunț important de la Ministerul Educației, despre colaborarea cu asociația lui Alexandru Cumpănașu. E oficial

Ministerul Educației a făcut un anunț de ultimă oră privind colaborarea cu asociația lui Alexandru Cumpănașu. Asociația pentru Implementarea Democrației, AID, era implicată în mai multe proiecte importante, fiind unul dintre cele două ONG-uri conduse de Cumpănașu, un personaj extrem de controversat în ultima perioadă.

Ce se întâmplă între Ministerul Educației și asociația lui Alexandru Cumpănașu

Asociația pentru Implementarea Democrației este unul dintre cele două ONG-uri pe care Alexandru Cumpănașu le conduce și care este abonat la banii publici printr-o serie de proiecte pe care le are în colaborare cu Ministerul Educației.  Un anunț recent însă al oficialilor din minister arată că parteneriatele cu asociația lui Alexandru Cumpănașu au încetat în data de 29 martie 2021, potrivit informațiilor din sursele edupedu.ro. Instituția a transmis că în prezent, Ministerul Educației și Asociația pentru Implementarea Democrației (AID) nu colaborează în cadrul niciunei activități finanțate din fonduri europene.

De asemenea, ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, a dezvăluit în cadrul unui răspuns pentru sursa citată, că se derulează o analiză care a debutat „pe baza unor ‘semne de întrebare’ cu privire la cât de adecvat este parteneriatul”, pe care reprezentanții instituției și asociația lui Cumpănașu l-au semnat în anul 2018. Decizia vine în contextul în care numele lui Alexandru Cumpănașu apare în cel puțin un dosar penal, fiind urmărit de Poliția Capitalei și procurorii de la Parchetul de pe lângă Judecătoria Sector 4 din București pentru acuzația de incitare la ură și discriminare față de profesori. Cumpănașu a postat în urmă cu mai multă vreme zeci de clipuri video pe TikTok în care transmitea mesaje împotriva cadrelor didactice.

Proiectele ONG-ului condus de Cumpănașu, în colaborare cu Ministerul Educației
Proiectele ONG-ului condus de Cumpănașu, în colaborare cu Ministerul Educației

Care sunt proiectele în care era implicat ONG-ul lui Cumpănașu

Trei proiecte se aflau pe lista de proiecte pe care ONG-ul lui Alexandru Cumpănașu le avea în derulare în colaborare cu Ministerul Educației, potrivit edupedu.ro. Dintre acestea, proiectul „Dezvoltarea de reglementări instituționale privind etica, integritatea și anticorupția în sistemul de educație” a fost anulat încă din din 18 decembrie 2018.

1. „Sistem de Management al Calității pentru Ministerul Educației și Cercetării și structuri subordonate – CAF”: Potrivit ministerului, „în acest proiect, după încetarea parteneriatului cu AID, Ministerul Educației a preluat responsabilitatea implementării activităților pentru finalizarea și atingerea obiectivelor din contractul de finanțare”.

2. ,”Noi Perspective în Educație – NPE”. Potrivit ministerului, „în acest proiect, după încetarea parteneriatului cu AID, Ministerul Educației a preluat responsabilitatea implementării activităților pentru finalizarea și atingerea obiectivelor din contractul de finanțare prin noua structura din cadrul ministerului – Direcția Generală România Educată”.

3. ,”Dezvoltarea de Reglementări Instituționale privind Etica, Integritatea și Anticorupția în sistemul de educație”. Potrivit instituției, „în cadrul acestui proiect, a fost încetat atât acordul de parteneriat cu AID, cât și cu Academia de Poliție „AI. I. Cuza” din București. De asemenea, Ministerul Educației a decis rezilierea contractului de finanțare încheiat în 2018, derulat prin Programul Operațional Capacitate Administrativă 2016-2020”.

Urmăriți Impact.ro și pe
Iancu Andreea
Redactor online din 2013 și absolventă a UNIBUC, Facultatea de Litere, Specializarea Studii Europene. De asemenea, absolventă a cursurilor de Master din cadrul SNSPA, Facultatea de Comunicare și...