Noua schimbare din Codul Rutier 2023. Devine obligatoriu pentru toți șoferii

Corina Oprea 14.05.2023, 20:42
Noua schimbare din Codul Rutier 2023. Devine obligatoriu pentru toți șoferii

Schimbare de ultimă oră în Codul Rutier, după ce recent au fost introduse noi reglementări! Autoritățile au schimbat din nou o regulă importantă, despre care toți șoferii trebuie să afle. Vezi despre ce este vorba și ce trebuie să faci în această situație, pentru a evita sancțiunile în caz de nerespectare.

Schimbare majoră în Codul Rutier 2023

În ultima perioadă, au fost introduse unele modificări semnificative în Codul Rutier, având scopul de a îmbunătăți siguranța din trafic și de a-l reglementa eficient. Aceste schimbări aduc cu sine noi reguli și sancțiuni pentru șoferi, despre care ar trebui să afle, ca să evite situațiile neplăcute. Vezi ce au decis acum autoritățile.

Mai exact, este vorba despre o regulă deja existentă, dar care acum a suferit anumite modificări. Astfel, noua schimbare vizează direct regula care ne spune când va trebui folosită faza scurtă. Deși mulți cred că este simplu și știu exact când trebuie să aprindă luminile, se pare că lucrurile nu stau chiar așa și legea este mai complicată decât pare.

Pentru unii, să aprindă luminile de zi le-a intrat în reflex și o fac indiferent de tipul de drum, de condițiile de vreme. Totuși, unii uită de ele și riscă să primească amenzi, pentru că noul Cod Rutier prevede sancțiuni grele. Per total, știm cu toții că trebuie folosite atunci când:

  • ploaia, ceața sau ninsoarea vă limitează vizibilitatea
  • pe timp de noapte
  • în amurg
  • în condiții generale de vizibilitate redusă

Noutăți în folosirea luminilor de zi

Noua schimbare a Codului Rutier prevede că faza scurtă trebuie folosită în orice moment în care mașina se află în mișcare, indiferent de condițiile de trafic pe timpul zilei, pe toate drumurile naționale, autostrăzi, sau drumuri județene.

Noua modificare este valabilă și pentru orice tip de autovehicule grele, tractoare, mașini forestiere, indiferent de drumul pe care circulă.

Tot din noul Cod Rutier aflăm că motocicliștii vor fi obligați să folosească aceste lumini pe tot parcursul deplasării în trafic, indiferent că este zi sau indiferent de condițiile meteorologice. Sunt multe state în care această regulă a devenit deja o lege și se pare că lucrurile sunt acum valabile și la noi în țară.

Urmăriți Impact.ro și pe