Modificări Cod Rutier 2023. Regulile noi de circulație pe care trebuie să le afle toți șoferii

Emanuela Pană 26.04.2023, 12:46
Modificări Cod Rutier 2023. Regulile noi de circulație pe care trebuie să le afle toți șoferii

Circulația pe drumurile publice din România este reglementată de Codul Rutier, iar, pentru anul 2023, Guvernul a introdus noi reguli. Printre cele mai importante se numără definirea intersecției cu giratoriu și posibilitatea retragerii permisului de conducere. Află mai multe despre modificări Cod Rutier 2023.  

Atenție, șoferi! S-au introdus noi reguli de circulație  

Începând cu data de 17 februarie 2023, regulamentul de aplicare a Codului Rutier a suferit noi modificări. Concret, este vorba despre șapte modificări importante, printre care definirea intersecției cu giratoriu și posibilitatea retragerii permisului de conducere. 

Hotărârea nr. 130/2023, pentru modificarea și completarea Regulamentului de aplicare a Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 195/2002 privind circulația pe drumurile publice, aprobat prin Hotărârea Guvernului nr. 1.391/2006, a intrat în vigoare la data menționată, după publicarea sa în Monitorul Oficial.  

Modificări Cod Rutier 2023: retragerea permisului auto 

Dintre cele 17 puncte ale HG 130/2023, șapte sunt extrem de importante pentru toți conducătorii de autovehicule, tramvaie și tractoare. Una dintre modificările care au fost introduse în Noul Cod Rutier 2023 are legătură cu retragerea permisului de conducere.  

Mai exact, s-a redefinit noțiunea de „retragere a permisului de conducere“. Potrivit inițiatorilor, acest lucru era necesar pentru a cuprinde toate cazurile în care se dispune măsura, existente în Codul Rutier.  

Astfel, li se poate retrage permisul de conducere șoferilor declarați inapți din punct de vedere medical sau psihologic, dar și conducătorilor auto care refuză testarea în vederea stabilirii concentrației de alcool pur în aerul expira ori testul pentru determinarea unor substanțe active în organism, dar care par sub influența acestora.  

Polițistul rutier poate dispune retragerea permisului de conducere „până la ora 8 a zilei următoare, dar nu mai puțin de 12 ore“, potrivit art 22, alin (1) din Codul Rutier 2023. În astfel de cazuri, șoferii vor primi o dovadă înlocuitoare a carnetului, însă fără drept de circulație.  

Intersecția cu sens giratoriu  

HG 130/2023 definește intersecția cu sens giratoriu drept o intersecție dirijată, semnalizată ca atare, prevăzută cu una sau mai multe benzi de circulație, în care circulația se desfășoară într-o singură direcție în jurul unei zone centrale. 

Modificari Cod Rutier 2023
Modificari Cod Rutier 2023: o definitie mai clara pentru intersectia cu sens giratoriu

Astfel, atunci când pătrund într-o intersecție cu sens giratoriu, conducătorii auto trebuie să respecte regulile privind circulația pe benzi, având obligația de a semnaliza din timp părăsirea intersecției, după ce s-au asigurat că pot face acest lucru fără a pune în pericol siguranța celorlalți participanți la trafic.  

Citește și: Codul Rutier 2023, s-a schimbat legea pentru șoferii români: amenzi de până la 20.000 de lei pentru această greșeală

Anularea permisului eliberat de o autoritate străină 

Potrivit noilor reglementări ale Codului Rutier, polițiștii pot dispune anularea permisului de conducere eliberat de autoritatea română sau interdicția de a conduce autovehicule pe teritoriul României pentru titularii permiselor de conducere eliberate de o autoritate străină.  

Modificări Cod Rutier 2023: polițiștii de frontieră pot verifica permisul auto 

Începând de anul acesta, polițiștii de frontieră au posibilitatea de a face verificări în evidența permiselor de conducere reținute și a sancțiunilor aplicate conducătorilor de autovehicule, tractoare agricole sau forestiere ori tramvaie. Cu alte cuvinte, ei vor putea verifica dacă permisul de conducere este valabil, având, totodată, acces la istoricul amenzilor rutiere ale șoferilor. 

Unde ajunge permisul suspendat sau retras? 

Potrivit hotărârii sus-menționate, „permisul de conducere, cu excepția celui eliberat de o autoritate străină, se înaintează la serviciul poliției rutiere care îl are în evidență în vederea restituirii, în prima zi lucrătoare care urmează celei în care au fost efectuate mențiunile, dacă titularul acestuia nu a solicitat restituirea la nivelul acestei structuri ori reținerea documentului nu s-a făcut pentru punerea în circulație sau conducerea unui vehicul neînmatriculat, conducerea unui vehicul sub influența alcoolului sau a altor substanțe, părăsirea locului accidentului, fără încuviințarea autorităților, când perioada de valabilitate a permisului a expirat, etc.“.  

Vezi și: Codul Rutier 2023 – rămâi fără mașină dacă faci această greșeală, pe loc

Reducerea perioadei de suspendare a permisului de conducere 

Printre modificările aduse Codului Rutier se numără și simplificarea procedurii de solicitare a reducerii suspendării permisului. Astfel, cererea pentru reducerea perioadei de suspendare a permisului se depune în primele două treimi ale perioadei de suspendare a exercitării dreptului de a conduce pentru care titularul permisului de conducere solicită reducerea. Înainte de modificări, cererea se depune, după caz, până în a 30-a zi, respectiv a 45-a zi, inclusiv, a perioadei de suspendare.  

Modificări Cod Rutier 2023: marcarea stațiilor de tramvai fără refugiu  

Prin HG 130/2023 a fost reglementată și marcarea stațiilor de tramvai fără refugiu pentru pietoni. Administratorii de drumuri au noi obligații în ceea ce privește amenajarea stațiilor de tramvai (anterior având doar obligații legate de stațiile de autobuz și troleibuz). Concret, sunt reglementate marcajele formate din linii în zig-zag pentru semnalizarea stațiilor de tramvaie. 

Ce se întâmplă cu amenzile în 2023? 

Punctul de amendă se ridică la 10% din salariul minim brut pe economie, potrivit Codului Rutier. După ce, la începutul lunii ianuarie, salariul minim pe economie a fost majorat la 3.000 de lei de la 2.550 de lei, punctul de amendă ar fi trebuit să crească la 300 de lei. Cu toate acestea, guvernanții au decis înghețarea acestuia la valoarea de 145 de lei. 

Urmăriți Impact.ro și pe
Emanuela Pană
Absolventă a Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității din București, Emanuela Pană s-a alăturat echipei Impact în anul 2020, din dorința de a fi...