Noile reguli PFA 2024. Ce este norma de venit și ce se schimbă?

Emanuela Pană 14.01.2024, 11:43
Noile reguli PFA 2024. Ce este norma de venit și ce se schimbă?

Noile reguli PFA 2024. Persoanele fizice autorizate (PFA) și activitățile independente, în general, au parte de numeroase schimbări începând cu luna ianuarie a acestui an. Așa cum știm, salariul minim nu s-a modificat, rămânând același, respectiv 3.300 lei brut. Prin urmare, la calculul plafoanelor pentru plata contribuțiilor acesta va fi luat în calcul, regulă precizată și de reprezentanții ANAF. 

Noile plafoane de venituri pentru plata contribuțiilor din 2024 

Rata impozitului pe venit a rămas neschimbată, fiind în continuare de 10%. În ceea ce privește Contribuția de Asigurări Sociale de Sănătate (CASS), aceasta va fi de 10% din venitul realizat sau din norma de venit, dar nu va depăși echivalentul a 60 de salarii minime. 

Prin urmare, CASS se va calcula la o bază de calcul ce nu va depăși valoarea echivalentă a 60 de salarii minime, fie că este vorba despre venitul net, norma anuală de venit sau norma anuală de venit ajustată. Așadar, plafonul este între 6 – 60 de salarii, adică între 19.800 – 198.000 lei. 

În cazul în care baza de calcul este sub nivelul a 6 salarii minime, atunci PFA respectivă va trebui să plătească diferența pentru Contribuția de Asigurări Sociale de Sănătate (CASS) până la o bază de calcul de 6 salarii minime. 

Această obligație de a achita diferența pentru CASS nu se aplică Persoanelor Fizice Autorizate (PFA) care realizează venituri din următoarele surse: 

  • salarii și asimilate salariilor la un nivel cel puțin egal cu 6 salarii minime brute pe ţară, în vigoare în perioada în care au fost realizate veniturile; 
  • chirii, dividende, dobânzi, bursă, crypto, alte surse pentru care datorează contribuția de asigurări sociale de sănătate la un nivel cel puțin egal cu 6 salarii minime brute pe țară. 

Citește și: Diferența dintre PFA și SRL. Avantaje și dezavantaje

Noile reguli PFA 2024: împărțirea separată a veniturilor  

După cum a explicat consultantul fiscal Cornel Grama, un PFA cu venituri peste 60 de salarii minime (210.000 lei) din activități independente și venituri suplimentare (din dividende, chirii, bursă, criptomonede etc.) care depășesc 24 de salarii minime va trebui să plătească CASS la 84 de salarii minime (deci la venituri de 294.000 lei). 

Noile reguli PFA 2024
Noile reguli PFA 2024

”Nu există nicio prevedere care să spună că dacă plătești ca PFA la 24 de salarii la celelalte venituri (dividende, chirii, bursă, dobânzi) ești scutit pentru că deja ai «cotizat» la 24 de salarii. Ba mai mult, ai plătit la… 60 de salarii! Nu se mai cumulează veniturile din activități independente cu celelalte categorii de venituri pentru plafoanele de 6/12/24 salarii ca până acum. Sunt tratate distinct”, a specificat Grama, conform hotnews.ro.

O modificare recentă vizează veniturile obținute de persoanele fizice din chirii, dividende sau dobânzi bancare. În esență, dacă o persoană are venituri mai mici de 6 salarii minime, va fi nevoită să plătească o Contribuție de Asigurări Sociale de Sănătate (CASS) de 10% la acel plafon, în cazul în care nu este angajat sau nu realizează venituri din activități independente.  

Vezi și: Cât costă să faci un PFA? Actele necesare și taxele pe care trebuie să le plătești

Ce este norma de venit și ce se schimbă din 2024? 

În cazul anumitor categorii de activități specificate în Clasificarea Activităților din Economia Națională (CAEN), deținătorii de PFA, II sau IF au posibilitatea de a alege un sistem de impozitare forfetar, denumit normă de venit. Această ”normă” reprezintă estimarea făcută de stat a venitului NET (adică venituri minus cheltuieli deductibile sau parțial deductibile) al titularului, indiferent de nivelul real al veniturilor sale. 

Sistemul de impozitare pe baza normei de venit presupune stabilirea unui plafon anual de venituri ce constituie fundamentul pentru calculul impozitului. Pentru diverse categorii de activități, această normă este determinată prin lege și poate varia de la un an la altul și de la un județ la altul.  

În acest sistem, Persoanele Fizice Autorizate (PFA) se concentrează exclusiv pe monitorizarea veniturilor, fără a lua în considerare cheltuielile, deoarece impozitul se calculează pe baza normei prestabilite, nu pe baza venitului net real. 

Când comparam sistemul de impozitare pe baza normei de venit cu cel real, apar diferențe semnificative în modul de impozitare. Pentru PFA-urile care utilizează sistemul real, impozitul de 10% se calculează pe venitul net, adică totalul veniturilor minus cheltuielile deductibile. Pe de altă parte, în cazul PFA-urilor impozitate conform normei de venit, același procent de 10% se aplică direct pe valoarea normei de venit stabilită. 

Urmăriți Impact.ro și pe
Emanuela Pană
Absolventă a Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității din București, Emanuela Pană s-a alăturat echipei Impact în anul 2020, din dorința de a fi...