Diferența dintre PFA și SRL. Avantaje și dezavantaje

Cazacu Alexandru 11.10.2023, 14:13
Diferența dintre PFA și SRL. Avantaje și dezavantaje

În ziua de zi nu este chiar atât de greu să îți înființezi un PFA sau un SRL, însă trebuie să știi care dintre cele două forme juridice de organizare ți se potrivește cel mai bine. Așa se face că, la început de drum, viitorii antreprenori se întreabă care este diferența dintre PFA și SRL. Dacă și tu te afli în această situație, în continuare vei afla mai multe informații din acest punct de vedere.

Ce firmă ți se potrivește cel mai bine. Diferența dintre PFA și SRL

Nu de puține ori, cei care își doresc să deschidă o afacere nu știu ce formă juridică de organizare li se potrivește cel mai bine. De ce este necesar să știi acest lucru? Ei bine, acest aspect contează foarte mult deoarece poate influența succesul afacerii. Așadar, hai să vedem care este diferența între PFA și SRL.

Ce este PFA-ul

Pentru a afla ce diferențe există între cele două forme juridice de organizare, trebuie să știm ce reprezintă fiecare dintre acestea. PFA-ul (Persoană Fizică Autorizată) nu este o societate, ci un tip de întreprindere economică. De fapt, aceasta este cea mai simplă formă prin care o persoană fizică poate desfășura individual activități economice.

Așadar, în cazul unui PFA, fondatorul firmei este o singură persoană. Totuși, după înființare se poate adăuga în firmă și soțul sau soția. Dacă ai decis să devii persoană fizică autorizată, trebuie să știi că poți desfășura doar activități pentru care ai o diplomă de calificare.

În schimb, costurile de înființare sunt mai mici decât în cazul unui SRL. Mai reduse sunt și cheltuielile cu administrarea și nu vei avea nevoie de un contabil autorizat. Contabilitatea poate fi ținută chiar și de cel care a solicitat înființarea unui PFA. La ANAF, vei depune doar câteva declarații.

Totodată, dacă ești persoană fizică autorizată poți avea și angajați. PFA-urile pot scoate mai ușor bani din firmă, fără să împartă dividendele sau să treacă anul în documentele oficiale. În plus, procesul de desființare a unui PFA este foarte simplu și nu necesită cheltuieli mari.

Diferența între PFA și SRL
Diferența între PFA și SRL. Ce firmă ți se potrivește

Ce este un SRL

După cum spunea, este important ca antreprenorii aflați la început de drum să cunoască și să înțeleagă formele juridice de organizare a afacerilor, pentru că de alegerea acestora depinde și modul în care va evolua firma.

SRL-ul (Societate cu Răspundere Limitată) este cel mai utilizat tip de societate, o entitate de sine stătătoare, diferită de persoanele ce au înființat-o și care o conduc. Mai exact, vorbim despre o persoană juridică care răspunde pentru obligațiile sale în limita capitalului social.

Societate cu Răspundere Limitată – Avantaje și dezavantaje

  • O Societate cu Răspundere Limitată (SRL) poate avea cel mult 50 de fondatori – asociați si administratori.
  • Nu este obligatorie depunerea unor documente care să ateste pregătirea profesională a fondatorilor societății, așa că poți desfășura orice activități dorești.
  • Ai posibilitatea de a alege mai multe coduri CAEN, în vederea desfășurării mai multor activități economice din domenii diferite. Din acest punct de vedere, nu există limite.
  • În ceea ce privește taxele, înregistrarea la ANAF a unui SRL ca microîntreprindere este cea mai avantajoasă.
  • În schimb, în cazul unui SRL, contabilitatea este mai complexă. Așadar, este necesar să colaborezi cu un contabil.
  • Pentru a deschide un SRL vei depune mai multe declarații, iar toate acestea necesită atenție sporită.
  • Tot în cazul unui SRL, atunci când scoți bani din firmă vei plăti impozit pe dividende (5% din suma pe care o scoți).
  • În situația în care există datorii în SRL, răspunderea fiecărui asociat în parte este limitată la capitalul social pe care l-a depus în momentul înființării societății.
  • Un SRL poate participa la licitații private sau publice.
Urmăriți Impact.ro și pe
Cazacu Alexandru
Alexandru s-a alăturat echipei Impact.ro încă de acum doi ani. Este specializat în materiale SEO din domeniile social, știință, cultură și utile, însă îi face plăcere să scrie și...