Noi vouchere pentru românii vulnerabili: cum îți plătești curentul cu bani de la stat, ajutorul de 1400 de lei

Gabriel Peneș 28.11.2022, 10:01
Noi vouchere pentru românii vulnerabili: cum îți plătești curentul cu bani de la stat, ajutorul de 1400 de lei

Din 2023, anumite categorii vulnerabile vor beneficia de un tip nou de vouchere cu care își vor putea acoperi cheltuielile cu plata facturilor de energie. Ajutorul va fi în valoare de 1.400 de lei și va fi acordat în două tranșe, astfel încât el să asigure ajutorul necesar și pentru facturile din iarna viitoare.

Noi vouchere pentru românii vulnerabili

Guvernanții au desic deja mărirea pensiilor cu 12,5%, începând de la 1 ianuarie 2023. Totodată, anul viitor se va continua acordarea unui sprijin țintit pentru pensionarii cu pensii mici. Astfel acesta va fi de 1.000 de lei pentru pensiile sub 1.500 de lei, 800 de lei pentru pensiile între 1.501 și 2.000 lei, respectiv 600 de lei pentru pensiile între 2.001 și 3.000 de lei. Sumele vor fi împărțite în două tranșe care se vor acorda semestrial pe parcursul anului 2023.

De asemenea, persoanele care au pensii mai mici de 1.700 de lei vor primi și anul viitor voucherele sociale de 250 de lei, o dată la două luni, pe tot parcursul anului.

Tot din 2023 va fi acordat și un tip nou de voucher ce va veni în ajutorul anumitor categorii de români cu venituri mici pentru plata facturilor la curent. Acesta va avea valoarea de 1.400 de lei și va fi acordat în două tranșe.

Ministrul Investiţiilor şi Proiectelor Europene, Marcel Boloş, a precizat, sâmbătă seară, că voucherele pentru consumul energetic ce vor fi acordate categoriilor cu venituri mici vor putea fi folosite începând din luna martie 2023, până în 31 decembrie 2023, pentru plata încălzirii sau energiei electrice, conform news.ro.

Cum îți plătești curentul cu bani de la stat, ajutorul de 1400 de lei

Marcel Boloş a explicat că mecanismul împărțirii acestor vouchere a fost gândit să se desfășoare prin Poşta Română.

„Am gândit acest mecanism prin Poşta Română pentru că avem în vedere toate formele de consum energetic. Avem două tranşe de 700 de lei, de două ori pe an. Avem în vedere sezonul rece, respectiv sezonul care începe în octombrie – noiembrie şi continuă până în luna martie-aprilie. Prima tranşă în februarie, a doua în septembrie (…). Plăţile se pot face începând cu luna martie şi trebuie să ţinem cont că facturile vin şi cu două luni decalare, faţă de momentul la care am avut consumul. S-ar putea ca în martie să avem facturi de pe luna ianuarie.

Prin Poşta Română mecanismul a fost gândit ca toate formele de consum energetic să fie acoperite. Forma acestui card de energie care nu are valoare nominală, decât dă dreptul beneficiarului să utilizeze sumele pe care noi le trimitem în mandat poştal. Poşta Română încarcă sumele în conturi de mandat poştal”, a declarat Boloş.

Ministrul a atras atenţia că banii ce vor fi alocaţi în luna septembrie 2023, trebuie cheltuiţi până la finalul anului 2023.

„Toate aceste plăţi pentru tranşa din septembrie trebuie făcute până la 31 decembrie 2023. Avem condiţie de folosire a banilor până la sfârşitul anului , fiind bani europeni”, a precizat ministrul.

Banii vor putea fi folosiţi pentru încălzire (butelii pentru încălzirea locuințelor, lemne, peleţi, păcură), dar şi pentru pentru energia electrică.

„La poştă te prezinţi cu documentele justificative pentru consumurile energetice pe care vrei să le achiţi şi în acest fel prin poştă flexibilizăm ceea ce înseamnă posibilitatea de a deconta consumurile energetice. Pentru căldură în sistem centralizat este nevoie de un certificat de validare a datoriei, din partea asociaţiei de proprietari, ea ţine locul facturii”, a mai precizat Boloş.

Cine va beneficia de voucherele pentru plata energiei:

a) pensionarii sistemului public de pensii cu vârsta egală sau mai mare de 60 de ani şi ale căror venituri lunare realizate sunt mai mici sau egale cu 2.000 lei, precum si pensionarii cu pensie de invaliditate, indiferent de vârstă şi ale căror venituri lunare realizate sunt mai mici sau egale cu 2.000 lei;

b) persoanele – copii şi adulţi – încadrate în grad de handicap grav, accentuat sau mediu, ale căror venituri proprii lunare realizate sunt mai mici sau egale cu 2.000 lei;

c) familiile beneficiare de alocaţie de susţinere a familiei, în conformitate cu Legea nr. 277/2010, cu modificările şi completările ulterioare;

d) familiile şi persoanele singure care au stabilit dreptul la ajutorul social, în condiţiile Legii nr. 416/2001 privind venitul minim garantat, cu modificările şi completările ulterioare.

Urmăriți Impact.ro și pe
Gabriel Peneș
- Născut în 1966, absolvent de Istorie, lucrez în presă din 1996       -    Redactor, playtech.ro, 23.06.2021 -       -     Redactor, playsport.ro, 16.01. 2021 - 03.06....