Noi restricții dure în Shanghai. Accesul la alimente a fost restricționat. Oamenii sunt trimiși în „centre de carantină”

Ana Anitoiu 11.05.2022, 16:01
Noi restricții dure în Shanghai. Accesul la alimente a fost restricționat. Oamenii sunt trimiși în „centre de carantină”

Noi restricții dure au fost impuse în Shanghai. Accesul la alimente și spitale a fost restricționat în unele părți ale celui mai mare oraș din China, în cea mai dificilă fază de până acum a lockdown-ului impus de autorități. În cazul în care locuiesc aproape de persoane cu Covid-19, oamenii sunt trimiși în „centre de carantină”, fără să conteze faptul că propriile lor teste au ieșit negative.

Autoritățile din Shanghai aplică mai aprig strategia „zero-Covid”

Cel mai mare oraș din China se află acum în cea de-a șaptea săptămână de restricții dure. Numărul cazurilor de Covid-19 confirmate a scăzut în mod considerabil, dar autoritățile n-au reușit încă să atingă nivelul de „zero transmitere comunitară” – adică acela în care nu sunt raportate cazuri în afara centrelor de carantină. Strategia „zero-Covid” este aplicată în continuare.

În prezent, în Shanghai, autoritățile îi forțează să meargă în centre de carantină atât pe vecinii apropiați ai persoanelor depistate cu Covid-19, cât și pe oamenii care locuiesc ceva mai departe, de exemplu la alte etaje din aceeași clădire, chiar dacă ei și contacții lor sunt testați negativ.

Propagandă în Shanghai. Reguli stricte

În ciuda impunerii unor restricții mai dure, oficialii din Shanghai au insistat că oamenii care trăiesc într-o jumătate din districtele orașului sunt acum liberi să-și părăsească locuințele și să se plimbe în localitate.

Mass media de stat a prezentat înregistrări video propagandistice în care apăreau angajați în sistemul medical care vizitau împreună obiective turistice din oraș și făceau fotografii. Totuși, notificări oficiale de la comitetele locale ale Partidului Comunist chinez, consultate de BBC, detaliază câteva restricții impuse sub ceea ce oficialii numesc „perioade de liniște”, pentru următoarele trei zile.

Noi restrictii dure in Shanghai. Accesul la alimente a fost restrictionat
Shanghai. Foto: unsplash.com

Printre aceste restricții se numără: permiterea exclusiv a livrărilor de alimente operate de guvern, nu și a celor comericale, interdicția ieșirii la ușă a locuitorilor, precum și necesitatea aprobării comitetului pentru oricine vrea să meargă la spital pentru altceva decât o urgență.

BBC a aflat despre unele cazuri în care pentru unii locuitori din Shanghai nu au venit repede ambulanțele. Unii dintre pacienți au fost obligați să folosească mașini personale pentru a ajunge la spital.

Cenzorii din Shanghai, vigilenți

Au apărut imagini pe rețelele de socializare în care se văd operațiuni de dezinfectare extreme desfășurate în locuințele oamenilor care au fost testați pozitiv cu Covid-19. Cenzorii s-au grăbit să șteargă întrebările oamenilor despre cât de legale sunt aceste dezinfectări și transferul unui număr mare de persoane din locuințele lor în centre de carantină, în ciuda faptului că aceștia au fost testați negativ pentru coronavirus.

Un profesor de drept constituțional din Shanghai a publicat anterior o scrisoare deschisă în care a declarat că pentru obligarea locuitorilor să meargă în centre de carantină erau necesare fie aprobarea Consiliului de Stat, fie adoptarea unor legi noi. Mesajul lui a fost șters rapid.

Ce li se cere locuitorilor din Shanghai care sunt duși în centre de carantină

În unele cazuri, oamenilor care au fost scoși din casele lor și duși în tabere de carantină li s-a spus să lase o cheie de la locuințele lor, de obicei în broasca ușii, astfel încât oficialii să poată intra și dezinfecta spațiul. Unii oficiali au pus la îndoială „constituționalitatea” acestei măsuri.

În timp ce cresc îngrijorările referitoare la aprovizionarea cu alimente, oficialii din Shanghai au transmis că îi vor plasa în „gestionare în buclă închisă” pe toți cei care trăiesc în locuințe temporare, pe străzi sau în clădiri neocupate. Astfel, angajații vor trebui să locuiască și să lucreze în birourile sau fabricile unde-și desfășoară activitatea în baza căreia își câștigă traiul.

Această măsură ar putea să-i afecteze pe șoferii care fac livrări în urma comenzilor date de locuitori prin aplicații mobile. Aceștia sunt importanți pentru menținerea lanțului de aprovizionare pentru cei aproape 25 de milioane de oameni din Shanghai. Mulți dintre ei locuiesc în prezent în locuințe temporare, deoarece se tem să nu fie închiși undeva permanent și, astfel, să fie împiedicați să lucreze.

OMS, despre strategia din Shanghai

Înăsprirea restricțiilor are loc la doar câteva zile după ce președintele chinez Xi Jinping și-a reiterat angajamentul pentru controversata strategie „zero-Covid”. Înalți oficiali chinezi din domeniul sănătății au transmis că lockdown-ul va oferi mai mult timp pentru a crește rata vaccinări populației.

Pe de altă parte, directorul Organizației Mondiale a Sănătății, doctorul Tedros Adhanom Ghebreyesus, a declarat, marți, că strategia „zero-Covid” nu este sustenabilă, având în vedere comportamentul actual al virusului și a previziunilor făcute de specialiști. Clipul cu această declarație a devenit viral pe rețelele sociale chineze, înainte de a fi șters de cenzori.

La mai bine de doi ani de la izbucnirea pandemiei de coronavirus, datele oficiale arată că aproximativ 90% din populația Chinei a fost vaccinată anti-Covid-19. Însă, cea de-a treia doză de vaccin a fost administrată pentru doar 38% din cea mai vulnerabilă categorie a populației din Shanghai, adică oameni cu vârsta de peste 60 de ani.

Urmăriți Impact.ro și pe
Ana Anitoiu
Cine sunt? Un om, înainte de orice altceva. Mi-am descoperit înclinația către scris pe vremea când n-aveam buletin. Mă fascina Eminescu și câștigam un concurs de poezii. La liceu, am lăsat...