După Shanghai și Beijingul este lovit de coronavirus. Restricții și testări în masă

Mihnea Tălău 02.05.2022, 11:18
După Shanghai și Beijingul este lovit de coronavirus. Restricții și testări în masă

Capitala comercială a Chinei, Shanghai, a raportat 58 de noi cazuri de COVID-19 în afara zonelor izolate, în timp ce Beijingul a continuat să testeze milioane de oameni în timpul sărbătorii de 1 Mai. Măsurile dure privind coronavirusul din Shanghai au stârnit o furie publică rară, milioane de oameni din cele 25 de milioane de locuitori ai orașului fiind blocați în casă de mai bine de o lună, unii fiind închiși în incinte rezidențiale împrejmuite, iar mulți dintre ei luptându-se pentru a-și asigura necesitățile zilnice, în primul rând, de hrană.

Chinezii încurajați de scăderea numărului de cazuri de coronavirus

Locuitorii din Shanghai au răsuflat ușurați la sfârșitul săptămânii la vestea că niciun caz nu a fost confirmat în afara zonelor izolate timp de două zile, dar dezamăgirea a venit luni, odată cu raportarea celor 58 de noi infecții, informează Reuters.

Autoritățile nu au comentat noile cazuri în cadrul unei ședințe de informare a presei, dar membrii publicului au intervenit online.

„Au anunțat că au eradicat prea devreme cazurile de la nivelul comunității”, a comentat o persoană pe platforma de socializare Weibo.

Cu toate acestea, mulți oameni s-au încurajat și din datele care arătau tendințe încurajatoare, cu 32 de noi decese duminică, față de 38 cu o zi înainte, și un total de 6.804 noi cazuri locale, în scădere față de 7.189 în ziua precedentă.

„Există speranță pentru luna mai”, a spus un alt utilizator Weibo.

China a depasit cifra de 20.000 de cazuri de coronavirus pe zi

Politica COVID a Chinei este total diferită de cea a Europei

În ciuda scăderii numărului de cazuri, luni au fost ridicate mai multe garduri la unele blocuri de locuințe din Shanghai, deși autoritățile au declarat că angajații companiilor pe care guvernul le-a pus pe o listă de priorități de producție ar putea solicita un permis de trecere dacă în clădirea în care locuiesc nu a existat niciun caz timp de șapte zile.

Coronavirusul a apărut pentru prima dată în orașul chinez Wuhan la sfârșitul anului 2019, iar timp de doi ani autoritățile au reușit să țină focarele în mare parte sub control cu închideri și interdicții de călătorie.

Dar varianta Omicron, care se răspândește rapid, a testat în acest an politica chineză „zero-COVIDENȚĂ”, una importantă pentru președintele Xi Jinping, care este așteptat să obțină în toamnă un al treilea mandat de conducere fără precedent.

Politica COVID a Chinei este din ce în ce mai mult în dezacord cu restul lumii, unde multe guverne au relaxat restricțiile, sau le-au eliminat complet, în încercarea de a „trăi cu COVID”, chiar dacă infecțiile se răspândesc.

Urmăriți Impact.ro și pe
Mihnea Tălău
Mihnea Tălău. Redactor la impact.ro. Dedicat presei încă din 1998. Am o diplomă în Drept, un „mic” masterat și o scoală de jurnalism. Am avut norocul și onoarea de a face parte, în...