Noi modificări pentru elevi. Se schimbă sistemul de evaluare pentru mai multe materii

Elena Avramescu 23.08.2022, 14:02
Noi modificări pentru elevi. Se schimbă sistemul de evaluare pentru mai multe materii

Ieri, 22 august, au fost propuse o serie de modificări în sistemul educațional românesc. Astfel că ministrul Educatiei a anunțat deciziile importante care au fost luate în cadrul PNL pentru sistemul de învățământ din România. Modificările au fost agreate în cadrul unei întâlniri avute la Brașov de către reprezentanții organizațiilor PNL din toată țara, iar modificarile vor fi făcute prin schimbări legislative.

Calificativele iau locul notelor în sistemul de evaluare pentru elevi

În cursul zilei de astăzi, ministrul Educaţiei, Sorin Cîmpeanu, a ținut să vorbească despre o importantă modificare în ssitemul de notare al elevilor, fiind vorba despre acordarea de calificative la Educaţie Fizică, Educaţie Muzicală şi Educaţie Plastică. Propunerea a fost justificată de notele foarte mari obţinute de peste 90% dintre elevi, iar acest lucru ține să încurajeze participarea elevilor la disciplinele menționate, fără a mai exista presiunea notei.

„Am participat la o dezbatere constructivă cu reprezentanţi ai sindicatelor din învăţământul preuniversitar şi profesori de educaţie fizică, întâlnire în cadrul căreia am prezentat o sinteză realizată prin agregarea unor seturi de date din SIIIR – Sistemul Integrat Informatic al Învăţământului din România.

Studiul a fost realizat la nivel naţional, pe o eşantionare reprezentativă (220 şcoli din toate judeţele; 64.281 de elevi/min 4 şcoli/judeţ, cu o distribuţie echilibrată între mediile de rezidenţă: urban – rural)”, a declarat Sorin Cîmpeanu pe pagina sa de Facebook.

Se pare că în extrem de multe școli nu există nici măcar o medie diferită de 10 la aceste discipline, iar în celelalte mediile sunt împărție astfel: de 10, 9,50, 9 şi doar câteva de 9.

„Peste 96% dintre elevi au medii anuale de 9, 9,50 şi 10, iar aproape 90% au media anuală 10 la disciplina Educaţie Fizică. La Educaţie Muzicală şi Educaţie Plastică, circa 93% dintre elevi au medii anuale de 9, 9,50 şi 10. Din 192.843 de medii analizate, 162.052 sunt medii generale/anuale de 10”, a mai spus ministrul Educației.

Tichete sociale pentru elevi. Care este valoarea acestora și ce condiții pun autoritățile
Se schimbă sistemul de notare pentru elevi

Sorin Cîmpeanu a ținut să mai scoată în evidență faptul că numărul de ore alocat săptămânal acestor discipline nu o să fie scăzut, din contră, există posibilitatea să crească prin noile planuri care vor fi aplicate începând cu anul școlar 2023-3024.

„Fundamentat pe această situaţie reală, propunerea este de acordare a calificativelor pe patru paliere: Foarte bine/Bine/Suficient/Insuficient. Pentru învăţământul vocaţional/clase cu profil sportiv se va păstra sistemul de notare de la 1 la 10, lucru deja precizat în proiectul legii.

Ne exprimăm convingerea că acest sistem de evaluare, care ia în considerare realităţile din sistemul de învăţământ românesc, va încuraja participarea elevilor la aceste discipline, fără a simţi presiunea notei. În plus, precizăm că numărul de ore alocat săptămânal acestor discipline NU va fi diminuat, existând posibilitatea de creştere prin noile planuri-cadru care vor fi aplicate începând cu septembrie 2023”, a mai spus ministrul Educației.

În cadrul întâlnirii s-a vorbit și despre colegiile naționale care urmează să își organizeze propria admitere, asta numai după examenul de evaluare națională. Schimbarea a fost stabilită împreună cu sindicatele din educație, ministrul Sorin Cîmpeanu fiind de părere că numai în acest fel poate să fie susținută performanța. Cu toate acestea, elevii au o altă părere.

„Nu am văzut niciun argument coerent care să susțină nicio admitere separată de evaluarea națională (…). Am văzut că Ministerul Educației ne propune să le dublăm în loc să încercăm să le limităm rolul. În această lege a educației nici măcar nu sunt definite colegiile naționale, deci noua lege a Educației le dă un statul special, anumite drepturi suplimentare unor structuri pe care nici măcar nu le definește”, a declarat un elev.

Urmăriți Impact.ro și pe
Elena Avramescu
Este redactor Impact.ro. Absolventă a Colegiului Naţional ”Mihai Eminescu” din Buzău, precum şi a Facultăţii de Jurnalism din cadrul Universității Hyperion din Bucureşti, Elena Avramescu...