Ce se întâmplă cu salariile profesorilor. Ministrul Sorin Cîmpeanu a făcut anunțul

Dumitrică Roxana 12.08.2022, 21:12
Ce se întâmplă cu salariile profesorilor. Ministrul Sorin Cîmpeanu a făcut anunțul

Ministrul Educaţiei, Sorin Cîmpeanu, a declarat că schimbările propuse prin proiectul noilor legi ale educaţiei vor avea rezultate doar prin alocarea de resurse financiare.

Ce mesaj a transmis ministrul

Profesorii debutanți ar putea câștiga aproape 4.000 de lei la intrarea în sistemul de educație, adică salariul mediu pe economie. Asta propune ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu. Ar însemna că un profesor debutant ar putea primi cu peste 1.000 de lei în plus la salariul net pe care îl are acum.

„Sunt convins că lucrurile se vor putea schimba doar dacă sunt însoţite de finanţarea adecvată. Am spus-o şi o repet: oricât de curajoase, de asumate, de logice, de geniale ar fi schimbările, chiar dacă fiecare dintre dumneavoastră aţi vrea să vă implicaţi într-o manieră care să reprezinte un salt faţă de ceea ce aţi făcut până acum, rezultate nu ar putea fi aşteptate fără resurse alocate.

Profesorii raman fara salarii chiar inainte de Sarbatori

Deci, dacă din acest proiect al legii nu s-ar accepta acel articol care spune că pentru orice cadru didactic din sistemul de educaţie, începând cu cadrele didactice debutante şi chiar şi cadrele didactice stagiare, salariul trebuie să fie cel puţin egal cu salariul mediu pe economie. a spus ministrul.

Cât ar trebui să câștige un profesor

La un simplu calcul, potrivit datelor INS din decembrie 2021, salariul motivant despre care vorbește ministrul Educatiei s-ar apropia de 4.000 de lei anul acesta. Mai exact, dacă acum cel mai mic salariu pentru un debutant este de 2.392 de lei, acesta ar urma să ajungă la 3.879 lei. Asta ar însemna o creștere salarială de 1.487 de lei.

Problema salarizării este foarte veche și unul dintre motivele principale pentru care tinerii absolvenți de facultate ocolesc sistemul de învățământ. Însă, Sorin Cîmpeanu nu poate să spună când ar putea lua profesorii mai mulți bani. Decizia finală o va lua Coaliția de guvernare.

Recomandare Video Impact.ro
Urmăriți Impact.ro și pe