Noi măsuri de relaxare de la 1 august. Câţi invitaţi au voie la o nuntă. Ce se întâmplă cu restaurantele

Iancu Andreea, Cristi Ionică 27.07.2021, 11:26
Noi măsuri de relaxare de la 1 august. Câţi invitaţi au voie la o nuntă. Ce se întâmplă cu restaurantele

Guvernul a anunțat noi măsuri de relaxare de la 1 august, după ce Comitetul Național pentru Situații de Urgență a adoptat, luni, o nouă hotărâre privind desfășurarea activităților de la începutul lunii viitoare. Astfel, românii au aflat care sunt condițiile în care vor putea să participe la o nuntă sau cine sunt cei care vor putea să ia masa într-un restaurant. Pentru moment, masca de protecție rămâne obligatorie în situațiile în care s-a impus purtarea ei și până acum.

Noi măsuri de relaxare de la 1 august. Ce reguli au stabilit autoritățile

O nouă relaxare, de la 1 august, anunță ce măsuri vor impune autoritățile de la începutul lunii viitoare. Hotărârea de luni a CNSU stabilește astfel regulile după care ne vom putea desfășura diferite activități, ținând cont de incidența cazurilor de Covid-19 din localitate. Astfel, Guvernul a prevăzut care sunt condițiile în care numărul de participanți la diferite activități culturale sau la evenimente private va putea să crească, dar și care va fi capacitatea maximă admisă în cazul cluburilor, barurilor și restaurantelor.

În funcție de incidența cazurilor, festivalurile și concertele în aer liber se vor putea desfășura cu prezența a până la 75.000 de oameni. Aceștia trebuie însă să facă dovada unui test negativ, a vaccinului sau a imunizării în urma bolii. De asemenea, nunțile vor putea aduna până la 400 de invitați. Totodată, în cazul localităților în care incidența este mai mică de 2 la mie, cluburile și barurile pot funcționa la capacitate maximă de la 1 august.

Noi măsuri de relaxare de la 1 august
Cum se vor desfășura diferite activități de la 1 august

Dovada vaccinării sau testarea anti-Covid, esențiale pentru desfășurarea activităților de la 1 august

Dacă rata de incidență este mai mare de 2 și mai mică sau egală cu 3 la mia de locuitori, activitățile culturale, artistice și de divertisment vor putea fi organizate și desfășurate în spații deschise cu participarea a cel mult 2.500 de persoane, cu obligativitatea purtării măștii de protecție. Participanții vor fi obligați să prezinte dovada vaccinării, ori a unui test negativ. Pe de altă parte, activitățile se pot desfășura în toate localitățile cu un număr mai mare de 2.500 de persoane, fără a ține cont de rata de incidență cumulată la 14 zile, dacă toți participanții fac dovada vaccinării împotriva SARS-CoV-2 pentru care au trecut 10 zile de la finalizarea schemei complete de vaccinare.

În privința nunților, de la 1 august se permite participarea a maxim 150 de persoane în spații deschise, sau participarea a maxim 100 de persoane în spații închise, dacă incidența cumulată la 14 zile a cazurilor din localitate este mai mare de 2 și mai mică sau egală cu 3/1.000 de locuitori și sunt respectate măsurile de protecție sanitară, în intervalul orar 5,00-02,00. La stabilirea numărului maxim de persoane, nu sunt incluși copiii cu vârsta mai mică de 16 ani. În cazul unei incidențe mai mici sau egale cu 2 la mie, se permite participarea a maxim 200 de persoane în aer liber sau 150 de persoane în spațiu închis. Totuși, o rată mai mare de 2 și mai mică sau egală cu 3 la mie permite 300 de persoane la interior, cu asigurarea  unei suprafețe de 2 mp pentru fiecare persoană, în intervalul orar 5,00-02,00. Se păstrează regula doar în cazul persoanelor vaccinate sau care prezintă test negativ.

Se propune, începând cu data de 01.08.2021, desfăşurarea activităţii din baruri, cluburi, discoteci şi săli de jocuri, până la 70% din capacitatea maximă a spaţiilor închise în intervalul orar 5,00-02,00, dacă incidenţa cumulată la 14 zile a cazurilor din localitate este mai mare de 2 şi mai mică sau egală cu 3/1.000 de locuitori şi până la capacitatea maximă dacă incidenţa cumulată la 14 zile a cazurilor din localitate este mai mică sau egală cu 2/1.000 de locuitori. Participarea la aceste activităţi este permisă doar pentru persoanele care sunt vaccinate împotriva virusului SARS-CoV-2 şi pentru care au trecut 10 zile de la finalizarea schemei complete de vaccinare, se mai arată în textul hotărârii CNSU, care poate fi consultat AICI.

Urmăriți Impact.ro și pe
Iancu Andreea
Redactor online din 2013 și absolventă a UNIBUC, Facultatea de Litere, Specializarea Studii Europene. De asemenea, absolventă a cursurilor de Master din cadrul SNSPA, Facultatea de Comunicare și...