Noi discuții cu privire la construirea de hidrocentrale mici în ariile protejate. USR a depus o sesizare la CCR

Elena Avramescu 14.09.2022, 07:10
Noi discuții cu privire la construirea de hidrocentrale mici în ariile protejate. USR a depus o sesizare la CCR

În cursul zilei de astăzi, la Curtea Constituţională a României se va disucta despre sesizarea USR cu privire la legea care permite construcţia de hidrocentrale mici în ariile protejate. Se pare că USR a invocat 11 argumente de neconstituţionalitate, cum ar fi încălcarea principiului bicameralismului, ținând cont că au apărut diferenţe uriașe de conţinut juridic între forma adoptată de Senat şi forma adoptată de Camera Deputaţilor.

USR a depus o sesizare la CCR

„O lege care exonerează „poluatorul” de la obligativitatea întocmirii studiilor de impact şi a studiilor de evaluare adecvată este profund neconstituţională, afectând dreptul fundamental la ocrotirea sănătăţii. Deteriorarea corpurilor de apă, distrugerea ecosistemelor acvatice, precum şi a habitatelor forestiere afectează inclusiv sănătatea umană.

Finalitatea studiilor de impact asupra mediului o reprezintă şi stabilirea soluţiilor pentru prevenirea sau limitarea impactului ecologic mai sus menţionat, precum şi identificarea autorităţilor responsabile în situaţia dezastrelor ecologice, pe principiul poluatorul plăteşte.

În condiţiile în care legea ridică protecţia garantată ariilor protejate pentru astfel de proiecte hidroenergetice, acordând, în schimb, imunitate proiectelor hidroenergetice prin simpla invocare a interesului public major, riscul creat pentru mediul înconjurător şi sănătatea umană este unul major”, găsim notat în sesizarea USR.

Însă asta nu este tot, deoarece USR a decis să invoce și încălcarea obligaţiilor şi responsabilităţilor României faţă de Uniunea Europeană, prin nerespectarea dispoziţiilor cuprinse în art. 11, 191, 194 şi 288 din Tratatul de Funcţionare a Uniunii Europene, dar şi în Directivele de stabilire a unui cadru de politică comunitară în domeniul apei, cu privire la conservarea habitatelor naturale şi a speciilor de faună şi floră sălbatică.

Noi discutii cu privire la construirea de hidrocentrale mici in ariile protejate
Hidrocentrale mici in ariile protejate

La data de 23 martie, Plenul Camerei Deputaţilor a reușit să adopte proiectul care prevede că obiectivele de investiţii pentru realizarea de amenajări hidroenergetice în curs de execuţie cu procent de realizare mai mare de 60% sunt numite proiecte de interes public major şi de siguranţă şi securitate naţională, astfel că urmează să fie puse în funcţiune până la data de 31 decembrie 2025.

„Obiectivele de investiţii pentru realizarea de amenajări hidroenergetice în curs de execuţie cu procent de realizare mai mare de 60%, la data de 1 mai 2022, sunt considerate ca fiind proiecte de interes public major şi de siguranţă şi securitate naţională, urmând a fi puse în funcţiune până la data de 31 decembrie 2025”, este prevăzut în proiect.

În plus, aceste obiective de investiţii care se suprapun cu arii naturale protejate pot să fie finalizate cu succes, însă numai în cazul în care Ministerul Mediului, Apelor şi Pădurilor va propune în compensare pentru suprafeţele ocupate o zonă echivalentă din punct de vedere al biodiversităţii cu zona ocupată de obiectiv, până când acesta o să fie pus în funcţiune, dar pânp la data de 31 decembrie 2025.

Urmăriți Impact.ro și pe
Elena Avramescu
Este redactor Impact.ro. Absolventă a Colegiului Naţional ”Mihai Eminescu” din Buzău, precum şi a Facultăţii de Jurnalism din cadrul Universității Hyperion din Bucureşti, Elena Avramescu...