Nicușor Dan: ”PMB va achita toate datoriile către Termoenergetica până la sfârșitul anului”

Mihnea Tălău 08.09.2022, 15:57
Nicușor Dan: ”PMB va achita toate datoriile către Termoenergetica până la sfârșitul anului”

Primarul Capitalei, Nicuşor Dan, a anunțat, joi, că Primăria Municipiului Bucureşti (PMB), care are o datorie de 220 milioane lei către Termoenergetica, va reduce, în următoarele zile, datoria la aproximativ 140 milioane lei. Mai mult, edilul apreciază că până la finalul anului va fi stinsă întreaga datorie.

Nicușor Dan vrea să stingă datoria PMB către Termoenergetica

„Situaţiile datoriilor. În momentul de faţă, este o datorie care este aproximativ 220 milioane lei a PMB către Termoenergetica. În zilele următoare o să reducem această datorie la aproximativ 140 milioane lei, pentru că tocmai primim datele 5,6, 8 ale fiecărei luni, cotele defalcate din impozit pe venit şi, până la sfârşitul acestui an, o să fim la zero cu ceea ce datorăm noi către Termoenergetica. Suntem exact în situaţia de anul trecut, 2021, primul an în care am plătit integral cât aveam de plătit subvenţie pe termie, adică diferenţa între cât costă şi cât plătesc bucureştenii”, a declarat primarul general.

Nicușor Dan spune și care este motivul pentru care a solicitat ajutorul Guvernului, fiind optimist că Executivul va aloca bani, în acest scop, către unităţile administrativ-teritoriale.

Directorul Termoenergetica, despre pericolul debranșării bucureștenilor de la sistemul de încălzire

„Pot să spun că factura de noiembrie vine în ianuarie, factura de decembrie vine în februarie şi avem dificultăţi şi acumulăm datorii care se duc până la 400-500 de milioane. După care, începând din luna iulie când este factura pe luna mai sau chiar iunie când e factura pe aprilie reuşim să recuperăm din această datorie. Sunt nişte datorii acumulate din trecut şi nişte diferenţe între preţul real al gigacaloriei şi preţul pe care îl avizează ANRE care se cumulează, care în 2020, 2021, 2022 sunt undeva estimate la 600 milioane lei. Şi aceste 600 milioane lei în lanţ sunt o datorie a Termoenergeticii către ELCEN şi în principal Romgaz. Pentru asta am solicitat sprijinul Guvernului şi sunt optimist că ne va da, mai ales că în acest an termic început în toamna anului trecut, toate unităţile administrativ-teritoriale au beneficiat de sprijin din partea Guvernului. În Bucureşti sunt 550.000 de apartamente, cu toate celelalte UAT împreună”. a explicat Dan.

Noua ordonanţă de urgenţă pe energie plafonează preţul pentru încălzire

El a mai spus că noua ordonanţă de urgenţă pe energie plafonează preţul pentru încălzire, în acest sezon rece.

„Legat de preţul pentru iarna asta, noua ordonanţă de urgenţă plafonează şi pentru sistemele centralizate ale localităţilor. Dacă nu se întâmplă ceva extraordinar, nu se pune problema să modificăm tarifele. Problema este din nou fluxului, trebuie să avem sumele defalcate ca să putem să plătim şi statul să poată să deconteze”, a mai afirmat Nicuşor Dan.

Recomandare Video Impact.ro
Urmăriți Impact.ro și pe
Mihnea Tălău
Mihnea Tălău. Redactor la impact.ro. Dedicat presei încă din 1998. Am o diplomă în Drept, un „mic” masterat și o scoală de jurnalism. Am avut norocul și onoarea de a face parte, în...