Nicușor Dan, acuze grele pentru Gabriela Firea. De ce a fost în pericol organizarea Euro 2020 la București

Ana Anitoiu, Alexandra Chiric 31.08.2021, 14:02
Nicușor Dan, acuze grele pentru Gabriela Firea. De ce a fost în pericol organizarea Euro 2020 la București

Nicușor Dan i-a adus acuze grele predecesoarei lui, Gabriela Firea. Primarul General al Capitalei a explicat motivul pentru care organizarea Euro 2020 la București a fost pusă în pericol.

Nicușor Dan, critici dure la adresa Gabrielei Firea

La bilanțul primelor 10 luni de mandat, Nicușor Dan a declarat că atunci când a preluat funcția de la Gabriela Firea a găsit doar 3 milioane de lei în conturile Primăriei Capitalei și datorii curente de 1.000 de ori mai mari.

El a punctat că administrarea orașului a fost ”o minciună” în ultimii ani, că a preluat Bucureștiul ca pe ”un pacient în comă la terapie intensivă”, după ce Gabriela Firea s-a ocupat de ”lucruri de suprafață”.

Nicusor Dan, acuze grele pentru Gabriela Firea. De ce a fost in pericol organizarea Euro 2020 la Bucuresti
Nicusor Dan

Nicușor Dan, despre motivul pentru care Euro 2020 la București a fost în pericol

De asemenea, Nicușor Dan a spus că organizarea Euro 2020 la București a fost în pericol, deoarece conturile Primăriei Capitalei erau blocate, iar insituția era într-un faliment nedeclarat.

”Acum avem o situație financiară stabilă, nu avem conturile blocate, am deblocat investițiile și suntem credibili pe piață. Am restructut cheltuielile primăriei și subordonatelor. Primele șapte luni din 2021 – economie de 50 de milioane de lei. (…)

În 10 luni de mandat Arena Naţională a generat încasări de 5,6 milioane de lei, fără Euro 2020, iar cu jocurile de la Euro suma ajunge la 12 milioane de lei. Spre comparaţie, administraţia Firea încasa în medie 2 milioane de lei pe an”, a spus Nicușor Dan.

Nicușor Dan, despre o greșeală pe care a făcut-o Gabriela Firea

Totodată, Nicușor Dan a acuzat-o pe Gabriela Firea că din disperarea că nu avea proiecte a început să ia unele de la sectoare, precum reabilitări de blocuri pe care le-a lăsat nefăcute.

”Sau s-a apucat să asfalteze niște terenuri din Prelungirea Ghencea. Au intrat pe terenurile lor fără să-i exproprieze. Trebuie să transferăm investițiile mici și medii la sectoare, ca PMB să se ocupe de cele mari”, a adăugat el.

Nicușor Dan a mai spus că a definitivat procedurile administrative pentru închiderea a 14 din 16 companii municipale și că vor fi disponibilizați în total 2.700 de oameni, dintre care mulți au plecat deja.

”Au mai rămas de închis Parcuri și Protecție Civilă. Mai ținem niște companii, Iluminatul public, semafoare și Deratizare și Imobiliare. Vom păstra evident STB și Termoenergetica și Energetica și Trustul de Clădiri Metropolitane”, a mai spus primarul.

Nicușor Dan a mai declarat că administrația lui a reușit să deblocheze toate marile proitecte ale Capitalei. Stația de epurare de la Glina va fi gata în 2022; doamna Ghica, în septembrie, iar parcarea din Pantelimon, în octombrie.

Primarul general al Capitalei a mai atras atenția că în primele 10 luni de mandat a semnat contractul pentru achiziția noilor tramvaie, dintre care primul va sosi în vara anului viitor. Mai mult, până în 2023, Bucureștiul va avea 100 de autobuze electrice. Nicușor Dan a punctat și că s-a trecut la tarifare orară și au fost lansate abonamente comune cu Metrorex.

Urmăriți Impact.ro și pe
Ana Anitoiu
Cine sunt? Un om, înainte de orice altceva. Mi-am descoperit înclinația către scris pe vremea când n-aveam buletin. Mă fascina Eminescu și câștigam un concurs de poezii. La liceu, am lăsat...